Изображение 8145

 

      Новий тарифний «постріл» по громадянам у вигляді нещодавнього підвищення вартості води та електроенергії (на додачу до «газового зашморгу») викликав велику стурбованість трудящих, членів профспілок. Про це свідчать численні звернення до профорганів всіх рівнів.

         Враховуючи гостроту ситуації з ціноутворенням, президія Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок ініціювала проведення термінового розширеного засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Воно відбулося 8 вересня в Будинку профспілок і було присвячене питанню посилення взаємодії сторін соціального діалогу щодо захисту працівників в умовах значного підвищення цін і тарифів на природний газ і комунальні послуги.

         У своєму виступі на раді голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль, заявивши про категоричне неприйняття трудящими нинішньої урядової тарифної політики, розповів про дії профспілок щодо її зміни і закликав партнерів – владу і роботодавців спільно взятися за пошук додаткових механізмів соціального захисту працівників і трудових колективів. Зокрема, через колдоговори та угоди, враховуючи при цьому положення укладеної нещодавно на національному рівні Генеральної угоди.

 

Изображение 8141

 

         Профспілки області підтримали звернення обласної ради до вищих органів влади від 29 липня п. р. щодо необхідності введення тимчасового мораторію на підняття тарифів до проведення повного аудиту енергоефективності по всій країні та на відповідних підприємствах з метою забезпечення прозорості ціноутворення, а також конкретні кроки Дніпровської міськради по встановлення доплат працівникам бюджетної сфери міста (запропоновано також надавати такі надбавки й на обласному рівні), окремих промислових підприємств щодо впровадження додаткових механізмів захисту працівників.

         У виступах представників сторін звучала тривога стосовно подальшої життєдіяльності підприємств, більшість яких опинилися сьогодні в скрутному становищі. Зокрема, зверталась увага уряду на необхідність посилення державної промислової політики, уваги до питань забезпечення зайнятості населення.

 

Изображение 8161

 

Позитивно оцінили позицію профспілок стосовно цінової політики на енергоринку та вкрай необхідної реформи оплати праці і більшість народних депутатів України від Дніпропетровщини, до яких облпрофцентр звертався за підтримкою.

         Всі ці питання знайшли відображення у рішенні ради.

         Про готовність до подальшої взаємодії з профспілками заявили на засіданні ради - голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв, в.о. директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Юрій Петренко, а також інші представники сторін роботодавців і влади.     

   На раді, зазначимо також, було позитивно оцінено укладення нової Генеральної угоди, що, зокрема, дало поштовх підготовці в області нової Територіальної угоди на 2017-2018 рр. (з цією метою створено робочу групу) та внесено пропозицію обласній Раді стати четвертою стороною цієї угоди.

 

Изображение 8157

                                     В.Коврига,

зав.прес-центром Дніпропетровського

                                                                  обласного об’єднання профспілок.