DSC06329

 

 

Напередодні Всесвітнього дня дій за гідну працю в  Федерації профспілок Черкаської області відбулася прес-конференція голови ФПО П.Шевченка  щодо дій профспілок на захист прав та інтересів працюючих в умовах шокового підвищення ціни на газ і тарифів на  житлово-комунальні послуги, проведення  Всеукраїнської акції протесту в м.Києві.

 

         У зв’язку з шоковим підвищенням ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги Федерація профспілок України в червні поточного року звернулася до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та роботодавців з вимогами:

         - переглянути ціну на природний газ для населення, тарифи на опалення та гарячу воду, забезпечивши їх визначення на економічно  обґрунтованому рівні;

         - внести зміни до Державного  бюджету України на  2016 рік щодо підвищення розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та пенсії;

         - роботодавцям вивільнені кошти фонду оплати праці, внаслідок зменшення з 1 січня 2016 року майже вдвічі  розміру єдиного соціального внеску, направити на підвищення з 1 липня 2016 року заробітної плати не менше ніж на 15%:

         - погасити до 1 жовтня 2016 року заборгованість з виплати заробітної плати.

 

         6 липня у м. Києві профспілками проведено Всеукраїнський марш протесту та пікетування Верховної Ради України, вручені вимоги Кабінету Міністрів України, Верховній Раді України. За результатами зустрічі з представниками Федерації профспілок України Прем’єр -  міністром В.Б.Гройсманом надано доручення  центральним органам виконавчої влади  стосовно розробки до 1 вересня законопроектів щодо реформування системи оплати праці, створення робочої групи з опрацювання питання економічної обґрунтованості вартості природного газу та прозорості формування тарифів на тепло, гарячу воду.

 

         Федерацією профспілок України протягом липня – серпня надавались пропозиції до проекту Держбюджету – 2017 року, спільно з парламентськими фракціями розроблені пропозиції щодо підвищення мінімальних гарантій в оплаті праці, посилення відповідальності роботодавця у випадку порушень виплати заробітної плати.

 

         Підписано Генеральну угоду між Федерацією профспілок України, Кабінетом Міністрів України та роботодавцями, якою передбачено створення нових робочих місць та підвищення рівнів мінімальних державних гарантій в оплаті праці та пенсійного забезпечення.

         В проекті Держбюджету 2017 року  враховано домовленості за Генеральною угодою щодо зростання мінімальної заробітної плати двічі на рік з перевищенням прогнозного індексу інфляції, але не закладено зменшення грошового розриву між розмірами мінімальної заробітної плати та базового тарифного розряду Єдиної тарифної сітки на рівні, що перевищує 8.1%.

 

         Як зауважив голова ФПО Петро Шевченко, уже   в поточному році працівники бюджетної сфери незабезпечені видатками на виплату заробітної плати, змушені йти в безоплатні відпустки.

         Протягом останніх років в умовах фінансово-економічної кризи, воєнних дій на Сході країни, заморожених з грудня 2013 по 1 вересня 2015 року розмірів основних державних соціальних стандартів, відповідно падіння життєвого рівня населення, Уряд неодноразово приймав рішення про підвищення цін і тарифів на соціально значущі та житлово-комунальні послуги.

 

         23 вересня п.р.  ухвалено рішення Окружного адміністративного суду м.Києва щодо об’єднання в одне провадження кількох позовних вимог проти Уряду щодо скасування постанови № 315 від 27 квітня 2016 року про встановлення єдиної ціни на газ.  Наступне засідання відбудеться 13 жовтня.

 

         Позиція Уряду захистити незаможних громадян через систему субсидій призвела до значного збільшення отримувачів субсидій ( з 5.1 млн.сімей у березні п.р. до прогнозуючого 9 млн.сімей на кінець року  із  загальної кількості домогосподарств – 15,1 млн.сімей),  зарплати неофіційно чи комбіновано, що також призводить до зменшення надходжень до бюджетів.

         А сума житлових субсидій в проекті Держбюджету 2017 року збільшується на 10,4 млрд. ( 40,3 млрд.грн. в 2016 році).

 

         Незважаючи на профспілкові дії, прийняті рішення місцевими органами та надані судові позови, позиція Уряду щодо ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги залишається незмінною.

 

         Президія Федерації профспілок Черкаської області 3 жовтня п.р. підтримала рішення Президії Федерації профспілок України щодо проведення в м.Києві 20 жовтня п.р., в день розгляду Верховною Радою України проекту Закону України «Про Державний бюджет України 2017 року, протесної акції біля Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України.

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

DSC06326

 

DSC06330