DSC 2376

7 жовтня світова та українська громадськість відзначають Всесвітній день дій за гідну працю.

Федерація профспілок Рівненської області долучилася до заходів ФПУ. На майдані навпроти Будинку профспілок Рівного було встановлено намет у якому спеціалісти ФПО роздавали інформаційні матеріали та розповідали перехожим: що таке гідна праця, які основні її складові.

Зокрема в буклетах йшлося про те, що гідна праця – це:

• наявність можливостей щодо працевлаштування всіх, хто готовий працювати і шукає роботу;
  • продуктивна праця, що дозволяє працюючим заробляти належні кошти для нормального життя їх самих та їхніх сімей. В Україні ж мінімальна заробітна плата, яка є основою для всієї системи оплати праці: – дорівнює 1450 грн. в місяць або 1,86 дол. на день, а визначений ООН рівень бідності – складає 5 доларів на день. Середня зарплата за місяць після сплати податків складає: - у країнах Євросоюзу в 2016 році – 1508 євро; - в Україні у липні 2016 року – 156 євро. За оцінками експертів в Україні майже 50% заробітної плати виплачується за тіньовими схемами. Середньомісячний дохід працівників у 2016 році;
  • належний соціальний захист працюючих і членів їхніх сімей: – на пенсійне забезпечення; – у разі безробіття, хвороби, втрати працездатності у разі нещасного випадку на виробництві чи профзахворювання тощо. В Україні мінімальна пенсія становить 1130 грн., або 43 дол. США. Середня пенсія 1738 грн., або 67 дол. США. 7,5 млн. пенсіонерів (з 11,9 млн.) отримує пенсію менше 1500 грн. Більше 80% пенсіонерів – знаходиться за межею бідності;
  • DSC 2370
  •
  • безпечна праця. Майже 30% людей працюють у шкідливих для здоров’я умовах. Половина працюючих не мають засобів індивідуального та колективного захисту. Як наслідок – щоденно на виробництві травмуються десятки працівників, щороку близько 6 тис. отримують професійні захворювання., на виробництві за 2015 рік загинуло – 612 людей.

Федерація профспілок Рівненщини спільно з Федерацією профспілок України, декларувалося у вимогах спілчан, вимагає від влади підвищення мінімальної та середньої заробітної плати та пенсій до рівня європейських.

Профспілковці вкотре наголошували, що лише спільно можна досягнути бажаного, адже один в полі не воїн! Профспілковці закликали громадян, у своїй інформаційно-роз’яснювальній акції, не бути байдужими та спільно ставати на захист прав.

Крім цієї акції, Федерація профспілок області оголосила про Дні відкритих дверей ФПО, з 7 по 17 жовтня. У ці дні спеціалісти-профспілок надаватимуть консультації з трудового законодавства та соціально-економічних питань.

DSC 2378

Федерація профспілок Рівненської області