1320851424

Президія Федерації профспілок України через різке підвищення цін на газ і тарифів на комунальні послуги на вимогу членів профспілок планувала провести всеукраїнську акцію протесту 20 жовтня ц.р. за підвищення оплати праці та зниження драконівських цін і тарифів.

Напередодні, під тиском профспілок 18 жовтня було проведено зустріч членів Президії ФПУ з Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні і тристоронню зустріч профспілок і роботодавців з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, підсумком якої став протокол, де Глава Уряду дав доручення керівникам органів виконавчої влади щодо вирішення порушених у ході зустрічі питань, що найбільше турбують трудові колективи в умовах кризового стану економіки.

Федерація профспілок України буде здійснювати постійний моніторинг, за його виконанням соціальними партнерами, належним чином.

За підсумками проведених зустрічей Президія ФПУ визначила свою позицію і прийняла рішення про перенесення на 17 листопада ц.р., напередодні прийняття Державного бюджету України на 2017 рік, Всеукраїнської акції протесту з пікетуванням Верховної Ради України на підтримку вимог профспілок щодо посилення соціального захисту працівників та інших громадян в умовах зростання цін на енергоносії та тарифів на ЖКГ з метою врахування в проекті Державного бюджету видатків на реалізацію державних соціальних гарантій та недопущення зниження рівня життя населення.

Ініційовано, до початку акції, проведення зустрічі членів Президії ФПУ з керівництвом парламенту та депутатських фракцій і груп для обговорення пропозицій та вимог профспілок щодо посилення соціального захисту громадян, врахування їх в проекті Держбюджету – 2017. А також пікетування Офісу представництва місії Міжнародного валютного фонду під час її перебування в Україні.

Водночас Київською міською організацією Профспілки працівників освіти і науки України заплановано акцію протесту на 1 листопада ц.р., яка безумовно має право на проведення самостійно окремих протестних дій. Але варто зазначити, що в умовах, коли вирішення порушених проблем потребує масової підтримки, проведення локальних протестних дій можуть і не привести до очікуваного результату.

Останнім часом у ЗМІ поширюються різні інсинуації та провокації на тему проведення осінніх протестних дій політичними силами із залученням профспілок. У цих умовах протестні акції мають бути належним чином організовані, щоб не допустити провокацій і масштабними, щоб об’єднати всі сили національного профспілкового руху, поставити перед владою консолідовані соціально-економічні вимоги та домогтися їх безумовного виконання.

Такі дії ФПУ проводитиме 17 листопада ц.р., і закликає всіх членів профспілок та небайдужих громадян взяти в них участь.

Прес-центр ФПУ