6971

3 лютого 2017 року у приміщенні Вінницької облдержадміністрації відбулося засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної Ради з порядком денним: ”Про ефективність взаємодії сторін соціального діалогу у вирішенні актуальних питань сьогодення”.

У засіданні взяли участь: члени ТТСЕР, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, Голова Федерації профспілок області, співголова ТТСЕР Микола Колесник, перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, в.о. голови обласної Ради Людмила Щербаківська, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака, начальник управління Держпраці у Вінницькій області Володимир Марунько, виконавчий директор Вінницького обласного об’єднання організацій роботодавців Леонід Антонюк, а також:

керівники членських організацій ФПО;

відповідальні працівники органів управління сторін соціального діалогу;

представники засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання Територіальної тристоронньої соціально-економічної ради Голова облдержадміністрації Валерій Коровій зазначив, що відповідно до законодавчих змін у сфері оплати праці, з 1 січня 2017 року запроваджено новий розмір мінімальної заробітної плати - 3200 грн. На сьогоднішній день з місцевих бюджетів майже 110-ти тисячам працівників, що працюють у бюджетній сфері області виплачено заробітну плату за новим стандартом. Голова ОДА акцентував увагу присутніх на необхідності легалізації виплати заробітних плат, щоб кожен працівник відчував себе соціально захищеним.

З інформацією ”Ефективний соціальний діалог - шлях до соціально-економічного розвитку та забезпечення гідного життя людини праці” виступив Голова Федерації профспілок області, співголова ТТСЕР Микола Колесник, який зазначив, що кардинальне підвищення мінімальної зарплати було давньою вимогою профспілок і ми підтримуємо дії Уряду, щодо запровадження мінімальної зарплати на рівні 3200 грн. Однією з головних вимог профспілок було проведення докорінної реформи оплати праці, відмови від моделі дешевої робочої сили. На першому етапі вирішується завдання мінімум - вивести із зони бідності кожну працюючу людину. Адже головна проблема, яка стоїть сьогодні перед нашою країною і потребує негайного вирішення - це подолання масштабної бідності. Працююча людина не повинна звертатися до держави за різними соціальними допомогами, вона повинна мати гідну зарплату, мати змогу утримувати себе та свою сім’ю. Законом №1774 зобов’язано соціальних партнерів у тримісячний термін привести норми колективних договорів і угод у відповідність до чинного законодавства. Завдання профспілок у ситуації, що склалася, - під час проведення переговорів із внесення змін і доповнень до колдоговорів та угод зберегти існуючі гарантії працівників в оплаті праці, а також забезпечити оптимальне співвідношення між кваліфікованою та некваліфікованою працею, основною та додатковою заробітною платою. Також Голова Федерації профспілок відзначив, що необхідно звести до мінімуму кількість доплат, надбавок, заохочувальних та компенсаційних виплат, що включаються до складу мінімальної зарплати на конкретному підприємстві. Сьогодні перед профспілками стоїть непросте завдання посилення громадського контролю за виконанням законодавства про підвіщення соціальних стандартів, щоб не допустити можливого урізання фондів оплати праці, скорочень персоналу, переведення працівників на зменшений режим праці. Микола Колесник запевнив, що Федерація профспілок області, її членські організації будуть тісно співпрацювати з управлінням Держапраці у Вінницькій області, щоб оперативно реагувати на порушення законодавства. Також він підкреслив, що разом з проведенням реформи оплати праці необхідно вживати заходів по забезпеченню продуктивної зайнятості населення. Як свідчить статистика, в області щороку зменшується середньооблікова кількість штатних працівників. Так, за останні 5 років їх чисельність зменшилася на 32,5 тис. осіб. і сьогодні складає 274 тис.

В обговоренні взяли участь представники кожної із сторін соціального діалогу.

Підбиваючи підсумки засідання, Валерій Коровій наголосив, що головне завдання контролюючих органів - не застосування штрафних санкцій до роботодавців, а проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо забезпечення дотримання нововведених змін у законодавстві про працю в області.

6972

6973