IMG 5375

 

20 лютого в приміщенні Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулася фахова дискусія “Соціальна справедливість — принцип успішного життя”. Захід пройшов за участю лідерів обласних організацій галузевих профспілок та соціальних партнерів.

 

Відкриваючи фахову дискусію, голова Федерації профспілкових організацій Ігор Москаленко наголосив на символічності збігу у часі двох подій: Дня Героїв Небесної Сотні та Всесвітнього дня соціальної справедливості. “Обидві ці дати об'єднують цінності свободи, справедливості та людської гідності” відзначив голова ФПО та запросив присутніх вшанувати пам'ять Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання.

Лідер профспілок області проінформував присутніх, що День соціальної справедливості (20 лютого) відзначається в Україні вже сьомий рік поспіль і був запроваджений за ініціативою ФПУ Указом Президента в 2011 році.

Відзначення цієї дати на державному рівні підтверджує прихильність України до загальновизнаних у світі принципів соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегій, спрямованих на її забезпечення, має сприяти подальшому нарощуванню зусиль в області викорінювання бідності, забезпечення повної зайнятості, гідної роботи, рівноправності чоловіків і жінок, соціального добробуту і соціальної справедливості для всіх.

Далі Ігор Москаленко закликав учасників заходу до активної дискусії.

Розпочав обмін думками Олег Русін — директор Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації У своєму виступі він проінформував присутніх про основні напрямки та показники роботи відомства.

Було озвучено, що наразі в області більше 220 тис. (з 500 тис. існуючих) домогосподарств отримує субсидію. Активна робота проводиться по наданню допомоги внутрішньо-переміщеним особам. Вивчаються проблеми і потреби людей, надається відповідна допомога. Соціальна підтримка учасників АТО теж серед пріоритетів Департаменту. З бійцями проводиться професійне навчання та перепідготовка.

В свою чергу Тетяна Матвеєва — голова Чернігівської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України підняла питання щодо виплат стипендій студентам-інвалідам. За її словами, треба відновити справедливість і повернути право таким студентам отримувати, окрім пенсії, ще й соціальну стипендію.

Згодом в дискусію включився Дмитро Козлов — заступник начальника відділу питань додержання законів про працю,зайнятість та інших нормативних актів Управління Держпраці у Чернігівській області. Він наголосив на необхідності спільної роботи з профспілками в питанні дотримання роботодавцями мінімальних соціальних гарантій. За словами чиновника, наразі проводиться щотижневий моніторинг за результатами перевірок і звернень громадян.

У своєму виступі Максим Торжевський — заступник директора Чернігівського обласного центру зайнятості озвучив низку проблем ринку праці. Зокрема — це відсутність кваліфікованих фахівців робітничих спеціальностей, постійне скорочення чисельності економічно-активного населення та штатних працівники підприємств, низька заробітна плата за пропонованими вакансіями (3240 грн)

Взяла участь в обговоренні і Марина Максименко — головний спеціаліст сектора правового забезпечення Національної служби посередництва і примирення у Чернігівській області. Вона торкнулася питань оцінки відповідності критеріям репрезентативності на територіальному рівні та конфліктних ситуацій з призначенням керівників на ДП “Чернігівторф” та ДП “Корюківське лісове господарство”.

Важливою для подальшого аналізу була інформація Тетяни Дусь — заступника начальника Головного управління статистики у Чернігівській області. Серед іншого, вона озвучила деякі дані стосовно рівня оплати праці в Чернігівській області в 2016 році. За її словами, найбільш оплачуваними у нас є працівники банків, страхових компаній, підприємств сфери комунікацій. В промисловості — найкращі заробітки у галузі виробництва взуття. На жаль, низькою залишається оплата праці соціально значущих професій лікарів та вчителів, а також сфери поштових перевезень та виробництва меблів.

Заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Марія Помилуйко проаналізувала виконання основних показників діяльності органами Фонду за 2016 рік. Піднімалося і вкрай актуальне питання питання легалізації заробітної плати та доходів населення.

В обговоренні взяли участь лідери обласних організацій галузевих профспілок, які підіймали конкретні соціально-економічні проблеми на деяких підприємствах та організаціях.

 

Віталій Копиш,

м.Чернігів

 

IMG 5355

 

IMG 5363