АЗОТ

Центральна Рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України за дорученням багатотисячних трудових колективів ПАТ «Рівнеазот», «Азот» у м. Черкаси та ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» звернулася до Голови Ради національної безпеки і оборони України, Президента України Петра Порошенко у зв’язку із примусовою зупинкою цих підприємств, що може призвести до повного знищення хімічної галузі мінеральних добрив.

У листі зазначається: «Вельмишановний Петре Олексійовичу! На початку березня ц.р. оператор національної газотранспортної системи «Укртрансгаз» без попередження різко знизив тиск подачі газу, внаслідок чого підприємства були аварійно зупинені і лише завдяки умілим діям технологічного персоналу вдалося уникнути техногенних катастроф в регіонах і загибелі людей. Протягом останніх півроку таке трапляються втретє, проте цього разу зупинка припала на початок весни на пік посівної, коли підприємства працюють на повну потужність для забезпечення українських аграріїв мінеральними добривами, які частково їх оплатили, а отримати продукцію не можуть».

«Одночасно збільшився обсяг імпорту російських мінеральних добрив, для виробництва яких використовується, як сировина, дешевий природний газ і конкурувати з неприкритим демпінговим імпортом український виробник не в змозі, - говориться у зверненні. - Так, у собівартості виробництва карбаміду затрати на газ становлять до 95% і російському виробнику 1 тис. куб. м обходиться близько 75 доларів, а національному – понад 300. З метою захисту вітчизняного виробника у грудні 2016 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі анонсувала, що мита на імпортні добрива будуть введені з 1 березня 2017 року, але в лютому прийнято рішення про відкладення їх до 1 липня 2017 року.

Ситуація, що склалася – це наслідок бездіяльності та відмови українських урядовців підтримати вітчизняних виробників мінеральних добрив та захистити їх від недобросовісної конкуренції. Україна щорічно платить за імпортні мінеральні добрива, переважно з Росії, десятки мільярдів гривень і фактично збагачує агресора, який веде війну на сході.

Можливо сьогодні АПК вигідно купувати дешеві російські добрива, проте треба враховувати і те, що якщо найближчим часом хімічні заводи нашої країни не відновлять свою роботу, вони не запрацюють ніколи. Підприємства не зможуть створити належний запас обігових коштів для подальшої роботи, не матимуть грошей, щоб закупити сировину для виробництва, виплачувати заробітну плату працівникам тощо. Іноземні виробники вже наступного року піднімуть ціни на аміачну селітру і карбамід до рівня світових і тоді у наших аграріїв не буде достатньо коштів для придбання добрив.

Підприємства «Рівнеазот», «Азот» у м. Черкаси і «Сєвєродонецьке об’єднання Азот» містоутворюючі, на них працює понад 15 тисяч робітників, спеціалістів і обслуговуючого персоналу. Заборгованість по заробітній платі на підприємствах становить 2-3 місяці, працівники не в змозі утримувати сім’ї, висококваліфіковані спеціалісти виїжджають працювати за кордон.

ПАТ «Рівнеазот» щомісячно сплачує податків та відрахувань місту на суму майже 5 мільйонів гривень. На очисних спорудах цього підприємства очищається 70 відсотків господарсько-фекальних стоків обласного центру, тому у разі повної автоматичної зупинки виробництва може відбутися зупинка лінії очисних споруд, що призведе до екологічної катастрофи у Рівному.

У Черкасах зупинка «Азоту» поставить на межу виживання інші підприємства, зокрема, «Черкасиобленерго» і «Черкасигаз» для яких він був найбільшим споживачем, тисячі працівників поповнять армію безробітних, державний бюджет недоотримає мільйони гривень податків і зборів.

Найгірша ситуація склалася на ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», яке розташоване поряд із зоною АТО і, враховуючи специфіку хімічних вибухонебезпечних виробництв, три роки знаходиться на грані виживання.

У зв’язку з відсутністю роботи і заробітної плати на підприємствах назрівають протестні настрої серед працівників, що створює серйозну соціальну напругу в регіонах.

Зважаючи на вищевикладене, просимо Вас, вельмишановний Петре Олексійовичу, терміново винести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України питання збереження хімічної галузі, термінового запуску підприємств в роботу і захисту вітчизняних виробників мінеральних добрив від російських постачальників».

Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України