1 112

Щорічно 28 квітня, згідно з Указом Президента від 18.08.2006 р., в Україні відзначають День охорони праці.

Стан охорони праці в Україні критичний, рівень виробничого травматизму працівників один з найвищих у Європі. За останнє десятиріччя законодавством всупереч міжнародним нормам, Конвенціям Міжнародної організації праці, до яких приєдналася Україна, встановлювалися обмеження державного та громадського нагляду за охороною праці, не фінансувалася загальнодержавна соціальна програма поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища.

Часто роботодавці намагаються приховувати від розслідування випадки виробничого травматизму, перевести їх в категорію побутових. Поширюється праця за цивільно-правовими договорами та договорами підряду, перекладається на працівника відповідальність за безпечність умов праці.

За різними джерелами, в області без юридичного оформлення трудових відносин з роботодавцями працює більше 50 тис. осіб. Такі люди позбавлені права на безпечні умови праці, компенсації за шкідливі умови праці, отримання відшкодувань у разі травмування на виробництві чи професійного захворювання.

У 2017 році в області зафіксовано 153 повідомлення про нещасні випадки на виробництві, у тому числі 4, що сталися в минулих роках та 10 повідомлень, що сталися за межами області.

Відповідними комісіями, за участі представників профспілок, розслідувано 96 нещасних випадків, в яких постраждало 102 працівника, з них 15 отримали смертельні травми.

Спільні зусилля профспілок та представників Держпраці дозволили у 2017 році зняти мораторій на проведення перевірок з питань охорони праці, а резонансні пожежі, аварії – привернули увагу суспільства до проблем безпеки виробництва та контролю за виконанням чинного законодавства.

Відзначатимуть Всесвітній День охорони праці в Черкасах 27 квітня панахидою та мітингом біля монументу загиблим на виробництві, підведенням підсумків з питань охорони праці в 2017 році. За участі сторін соціального діалогу в черговий раз привернуть увагу до проблеми.

Федерація профспілок Черкаської області