DSC00317

 

Для привернення уваги суспільства до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням, щорічно 28 квітня відзначається Всесвітній день охорони праці, який в 2019 році за рекомендацією Міжнародної організації праці проходив під девізом: «Безпечне та здорове майбутнє праці».

З нагоди офіційного відзначення в Україні Дня охорони праці 24 квітня на базі Центру професійно-технічної освіти м. Житомира відбулась тематична дискусія до Всесвітнього дня охорони праці, на якій обговорювались питання про стан охорони праці в регіоні та наглядову діяльність відповідних державних органів, профілактичну роботу, направлену на запобігання нещасним випадкам на виробництві, формування в найближчому майбутньому здорової робочої сили, стратегічні напрями діяльності профспілок в сфері охорони праці та інші актуальні питань в сфері охорони праці.

Участь у заході взяли голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук, голови членських організацій Федерації профспілок області, директор підприємства «Учбово-методичний центр Федерації профспілок Житомирської області» Микола Костюченко, директор Центру професійно-технічної освіти м. Житомира Микола Перелигін, головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Управління Держпраці у Житомирській області Максим Соков, начальник відділу з профілактики страхових випадків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області Любов Клісовська, заступник директора Житомирського обласного центру зайнятості Тетяна Касімцева, голова правління об’єднання організацій роботодавців Житомирської області Сергій Бутенко, заступник начальника управління – начальник відділу соціально-трудових відносин, зайнятості населення та політики оплати праці департаменту праці, соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації Тетяна Цільора, головний спеціаліст відділу з питань професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації Юрій Салімонович, головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Житомирської області Олександр Вербицький, представники профспілкових організацій та інженери з охорони праці підприємств області.

Відкрила захід голова Федерації профспілок області Неля Паламарчук, наголосивши при цьому, що головний пріоритет державної політики та бізнесу в сфері охорони праці – збереження життя та здоров’я працівників, реалізація якого досягається шляхом створення безпечних умов праці на кожному робочому місці.

Наступним виступив директор Центру професійно-технічної освіти м. Житомира Микола Перелигін. В своїй доповіді він розповів про історію закладу, відмітив сучасну матеріально-технічну базу, високий професійний рівень педагогічного колективу, що дає змогу щорічно випускати та працевлаштовувати кваліфікованих робітників для різних галузей економіки.

Далі головний державний інспектор відділу нагляду в агропромисловому комплексі та соціально-культурній сфері Управління Держпраці у Житомирській області Максим Соков висвітлив питання наглядової діяльності в області та відмітив, що в сучасних умовах національна система управління безпекою та гігієною праці формується на принципах запобігання виробничим ризикам та заохочення до створення безпечних і здорових умов праці.

Про відповідні стратегічні кроки до зменшення виробничого травматизму та підвищення ефективності охорони праці говорили у своїх виступах начальник відділу з профілактики страхових випадків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області Любов Клісовська, заступник директора Житомирського обласного центру зайнятості Тетяна Касімцева, заступник начальника управління – начальник відділу соціально-трудових відносин, зайнятості населення та політики оплати праці департаменту праці, соціальної та сімейної політики Житомирської облдержадміністрації Тетяна Цільора, головний спеціаліст відділу з питань професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації Юрій Салімонович та головний технічний інспектор праці Федерації профспілок Житомирської області Олександр Вербицький. В своїх виступах вони підняли актуальні питання щодо імплементації механізмів європейського законодавства в національне, реалізації Фондом профілактичних заходів по запобіганню випадкам виробничого травматизму та професійних захворювань і надання соціальних гарантій для потерпілих осіб на виробництві, працевлаштування та зайнятості молоді в області, створення та функціонування дієвої системи управління охороною праці в закладах професійно-технічної освіти області, стратегічних напрямів діяльності профспілок в сфері охорони праці тощо.

До обговорення зазначених питань долучились голови членських організацій ФПО та інші учасники заходу, після чого були прийняти відповідні рішення.

Наприкінці заходу голова правління об’єднання організацій роботодавців Житомирської області Сергій Бутенко та голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук підвели підсумки його проведення та наголосили, що досягнути позитивні результати в любій сфері можливо лише шляхом реалізації всіх принципів соціального діалогу всіма його сторонами.

Головним надбанням проведення в області заходів з нагоди Дня охорони праці є те, що з кожним роком дана акція набуває популярності серед представників різних ланок нашого суспільства та верств населення, для яких життя і здоров’я людини праці стоїть на першому місці.

 

Федерація профспілок Житомирської області 

 

 

DSC00353

 

DSC00361