АВР

Федерація профспілок підтримує ініціативу президента України Володимира Зеленського про підвищення мінімальної заробітної плати, заявив Перший заступник голови Спільного представницького органу об'єднань профспілок, заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін на прес-конференції в агенції «Інтефакс України» 20 серпня.

АВР2

У заході також взяла участь заступник керівника Департаменту з питань бюджету та оплати праці ФПУ Світлана Макогонюк.

АВР3

Вів прес-конференцію Керівник Прес-центру ФПУ Юрій Работа.

АВР4

«Щодо пропозицій, з якими вийшов глава держави, - профспілки проаналізували ці показники і тут ми, аналізуючи ці цифри, опираємося на положення Генеральної угоди, яку ми підписали в 2019 році з владою і роботодавцями, - зазначив він. - Відповідно до норм цієї Генеральної угоди під час визначення рівня мінімальної зарплати ми відштовхуємося від двох показників: перший - це те, що мінімальна зарплата не може бути нижчою за фактичний прожитковий мінімум працездатної особи. За останніми даними Мінсоцполітики, розмір фактичного прожиткового мінімуму становить 5 150 грн».

Перший заступник Голови СПО об'єднань профспілок підкреслив, що першим кроком, який має розглянути парламент уже 25 серпня, стане підвищення мінімальної зарплати до цього рівня. Другим кроком, за словами заступника голови ФПУ стане підвищення, відповідно до ініціативи президента, мінімальної заробітної плати з 1 січня 2021 року до рівня 6 тис. грн.

«Третім кроком, який передбачено в середині 2021 року, ми фактично маємо наблизитися до наступного показника, який є контрольним у Генеральній угоді, - сказав Олександр Шубін. -  Це європейський показник, який орієнтується на рекомендації Європейського парламенту 2008 року і вказує на те, що рівень мінімальної зарплати в країні має бути не більше ніж удвічі менший ніж середня заробітна плата в країні. Тобто мінімальна зарплата має становити щонайменше 50% середньої заробітної плати».

Так, у ФПУ вважають, що ініціативи Зеленського повністю відповідають досягнутим раніше домовленостям між урядом, роботодавцями і працівниками.

Учасники прес-конференції наголосили на тому, що намагання загальмувати підвищення в Україні мінімальної заробітної плати та рівня трудових доходів блокує виконання нашою державою домовленостей та зобов’язань, які зафіксовані в Угоді про асоціацію «Україна - ЄС», Цілях сталого розвитку 2016-2030 р.р., Генеральній угоді на 2019-2021 роки, основоположних Конвенціях МОП.

Було заявлено, що позиція профспілок прозора, чітка і принципова: політика економії щодо обмеження витрат на підвищення доходів населення, насамперед заробітної плати, на чому сьогодні наполягає низка експертів, стримуватиме підвищення купівельної спроможності населення та розширення внутрішнього попиту, що загрожує більш глибокою стагнацією економіки, подальшим зниженням обсягів виробництва і послуг в її реальному секторі, зростанням зовнішньої трудової міграції кваліфікованих працівників.

Профспілки не можуть допустити, щоб права та інтереси мільйонів працівників ігнорувалися або ж були порушеними. Ці питання мають бути сферою компетенції і регулювання сторін соціального діалогу на національному рівні. Тому, наголошуємо на необхідності залучення Урядом до діалогу представників профспілок і роботодавців для узгодження позицій з соціально-трудових питань під час формування проектів Державного бюджету України та відповідних  програм.

Олександр Шубін акцентував увагу на головних питаннях, які треба вирішувати зараз спільними зусиллями соціальних партнерів щодо підвищення рівня соціально-економічного захисту людей праці, зокрема підвищення заробітної плати. Зокрема Перший заступник Голови СПО об'єднань профспілок змістовно проаналізував ситуацію із тіньовим сектором економіки та розповів про профспілкові пропозиції у цьому питанні.

Він також проінформував про те, що профспілками вже запропонований алгоритм подальших кроків, спрямованих на підвищення «мінімалки» у цьому та наступному році. Зараз розробляються конкретні та конструктивні пропозиції, які деталізують ці кроки.

Відповідаючи на питання нашого кореспондента стосовно реакції бізнесу на підвищення мінімалки, Олександр Шубін навів переконливі аргументи на користь того, що ця ініціатива має велике значення не тільки для працівників, але і для бізнесу, якщо він працює чесно і прозоро.

Довідково

·         За висновками МОП, розмір української мінімальної заробітної плати є найнижчою національною ставкою мінімальної заробітної плати в Європі, і її рівень недостатній для задоволення основних потреб працівників та їхніх сімей.

·         Сьогодні мінімальна заробітна плата в Україні (у перерахунку в євро) ледь перевищує 150 євро, в той час коли цей показник дорівнює в Німеччині – 1584 євро, Польщі – 611 євро, Литві – 607 євро, Чехії – 575 євро, Угорщині – 487 євро.

·         Фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб в цінах червня ц.р. склав 5149 грн, що на 426 грн. перевищує розмір мінімальної заробітної плати.

·         Співвідношення мінімальної заробітної плати (4723 грн) до середньої (11579 грн) у червні ц.р. склало 40,8%, при рекомендованому Міжнародною організацією праці і Світовим банком співвідношенні на рівні 50–60%.

·         Генеральною угодою на 2019-2021 роки, також, передбачено забезпечення співвідношення мінімальної заробітної плати до середньомісячної на рівні 50% на кінець року.

·         Середня заробітна плата в Україні у червні  2020 року становила 11579 грн та в перерахунку в євро знизилася до 385 євро (з 404 євро у лютому ц.р.).

Повну відеоверсію прес-конференції можна подивитися тут:

Прес- центр ФПУ