ab1397028975e62a5d949cad916d692 09

Останніми днями, починаючи з 11 січня 2021 року, в областях України: на Буковині, Харківщині, Миколаївщині, Львівщині, Вінниччині, у Полтаві, Чернігові, Івано-Франківську, інших регіонах відбулись акції протесту проти підвищення тарифів на електроенергію, газ і воду.

Люди  перекривали дороги, блокуючи рух транспорту, виходили на головні площі міст, пікетували будівлі обленерго та органи місцевої влади.

Профспілки Дніпропетровщини, Полтавщини, Рівненщини, Київщини, Кіровоградщини, Херсонщини, Закарпаття, Запоріжжя та ін. звернулись з листами до КМУ, Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля з вимогою зупинити тарифну вакханалію та забезпечити державне регулювання в цій сфері.

У своїх зверненнях профспілки наголошують - державна цінова політка в енергетичному секторі має обути узгоджена з політикою у сфері доходів та оплатою праці. Не можна перекладати на населення не вирішені проблеми економіки та господарювання в країні, які мають розв’язувати урядовці. Профспілки  вважають, що в період карантину влада має підтримати бізнес і населення та встановити мораторій на підвищення будь яких тарифів.

Під час енергетичної наради щодо питання з тарифами на газ для населення, Президент України В.Зеленський поставив Кабміну завдання терміново розв'язати питання з тарифами на газ для населення, заявивши, що "ми не можемо дозволити зростання ціни для наших громадян".

На нараді повідомлялось, що Кабмін "готує системні рішення щодо вибудовування балансу на енергетичному ринку", а т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко представив попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача.

Федерація профспілок України рішуче виступає проти зростання цін і тарифів на послуги ЖКГ у ситуації епідемії, чергового локдауну, закриття підприємств, зростання безробіття тощо і вимагає від влади зупинити безконтрольне зростання комуналки для населення, переглянути необґрунтовані ціни і тарифи. 

Питання про дії ФПУ в ситуації, що склалась, розгляне Президія ФПУ на засіданні 14 січня цього року.

Прес-центр ФПУ