А7

В режимі онлайн-конференції 2 червня 2021 року презентовано Глобальну доповідь МОП «Заробітна плата в світі 2020-2021: Заробітна плата і мінімальна заробітна плата у період пандемії COVID-19».

Доповідачем виступила Розалія Вазкез-Альварез, спеціалістка з питань заробітної плати Департаменту інклюзивних ринків праці, трудових відносин та умов праці штаб-квартири МОП (Женева), яка є однією з авторів даної доповіді.

До участі в заході долучилося широке коло учасників: представники Уряду України, профспілок, роботодавців, наукових, громадських та міжнародних організацій.

Вищезазначена доповідь МОП, зокрема, аналізує взаємозв'язок мінімальної заробітної плати та нерівності, а також вплив кризи COVID-19 на заробітну плату.

У доповіді представлено опис політики щодо мінімальної заробітної плати у різних країнах світу і показано, що мінімальна заробітна плата, за умови її чіткої побудови й застосування, може стати ефективним інструментом захисту працівників від необґрунтовано низької оплати праці, водночас зменшуючи нерівність.

Слід відмітити, що результати проведеного та викладеного в доповіді дослідження співпадають з висновками і позицією профспілок, що достатня мінімальна заробітна плата могла б допомогти забезпечити більшу соціальну справедливість і меншу нерівність у сфері оплати праці; підтверджують, що підвищення мінімальної заробітної плати позитивно впливає як на рівень заробітних плат в цілому, так і підвищення платоспроможності населення, розвиток національної економіки, зниження бідності, скорочення нерівності у сфері оплати праці, зокрема, зменшення гендерного розриву в оплаті праці, а також зниження рівня тіньових доходів.

А5

Голова ФПУ Г.В. Осовий, беручи участь в обговоренні доповіді, акцентував увагу на поточній ситуації з формування української мінімальної заробітної плати на основі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, яка найближчим часом може змінитися у зв’язку з схваленням у першому читанні законопроекту реєстр. № 3515 від 20.05.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань формування прожиткового мінімуму та створення передумов для його підвищення» щодо якого СПО об’єднань профспілок має критичні зауваження та вважає зазначений законопроект неприйнятним. Так, зокрема, скасування норми про встановлення розміру мінімальної заробітної плати не нижче від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб порушує низку норм національного законодавства (зокрема ст. 22, 43, 48 Конституції  України, ст. 17 ЗУ «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії») та міжнародних зобов’язань України, зокрема Угоду про асоціацію Україна-ЄС, та загрожує продовженням практики встановлення розміру мінімальної заробітної плати нижче за фактичний прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Також Г.В. Осовий окреслив перспективи зростання розміру мінімальної заробітної плати надалі – з урахуванням сімейної складової відповідно до Європейської соціальної хартії та Конвенції МОП № 131 (приблизно на 25%)  та зазначив, що ФПУ спрямовуватиме свої зусилля на досягнення відповідного завдання, поставленого З’їздом ФПУ у Стратегії діяльності ФПУ на 2021–2026 роки «Час дій та якісних змін».

А4

А6

Ознайомитись з Глобальною доповіддю МОП «Заробітна плата в світі 2020-2021: Заробітна плата і мінімальна заробітна плата у період пандемії COVID-19» можна за посиланням: https://www.ilo.org/global/publications/books/WCMS_780028/lang--en/index.htm.

Департамент з питань бюджету та оплати праці ФПУ