А5

7 липня 2021 року відбулось, організоване Східною об’єднаною організацією Атомпрофспілки, пікетування Міністерства енергетики України. Члени трудового колективу державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» через своїх представників, що приїхали до Києва, звернулися до влади з наполегливою вимогою прийняття рішення про передачу ДП «СхідГЗК» в управління ДП «НАЕК» Енергоатом» та цим реально розпочати процес виведення комбінату з кризи.

Сьогодні в Міненерго відбулася селекторна нарада за участі Голови Атомпрофспілки Валерія Матова. Після наради перший заступник Міненерго Юрій Власенко вийшов до учасників акції протесту. Він розповів, що у пошуках шляху вирішення проблеми, було досягнуто порозуміння щодо того, що фінансова стабілізація взаємовідносин ДП «НАЕК «Енергоатом» та ДП «СхідГЗК» є спільним завданням. Що запропоновану «Енергоатомом» концепцію стабілізації і подальшого розвитку ДП «СхідГЗК» шляхом передачі комбінату в управління Компанії було підтримано міністром, і було розпочато процедуру підготовки проєкту відповідної постанови на затвердження Кабінету Міністрів, що дає право, згідно із законодавством, виступити Енергоатому органом управління СхідГЗК.

«Нами було розроблено такий документ ще 30 червня 2021 року і надіслано у відповідні органи влади для відповідного розгляду та погодження. Не всі погодження ще надійшли, але вже сьогодні ми направимо зазначений нормативно-правовий документ для розгляду Уряду і чекаємо на прийняття виваженого рішення, – зазначив Юрій Власенко. – Міненерго відкритий і готовий співпрацювати, і ми зацікавлені у належному розвитку ДП «СхідГЗК», у тому числі, щоб були збережені робочі місця і достойні зарплати».

А6

Виконуючий обов’язки Голови Східної об’єднаної організації профспілки Андрій Карпов передав Юрію Власенку Звернення трудового колективу, аналогічне Звернення й Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю, який Юрій Власенко зобов’язався передати особисто на сьогоднішньому урядовому засіданні.

Перший заступник міністра відповів на низку запитань, зокрема, «коли вже забудемо про концерн «Ядерне паливо», працівникам грошей на зарплату не вистачає», відповів, що вже підготовлене відповідне доручення про його ліквідацію і воно проходить належні інстанції.

Щодо оплати заробітної плати, інших платежів, Юрій Власенко поінформував, що ДП НАЕК «Енергоатом» готова перерахувати кошти у розмірі 65 млн. гривень, які нададуть змогу проводити комбінату виробничу діяльність і оплачувати заробітну плату, але за повідомленням керівника ДП «СхідГЗК», комбінат не має можливості отримати ці кошти, оскільки є проблеми з рахунком. Тому прийняття оплати авансових платежів НАЕК треба опрацювати з боку самого СхідГЗК.

А7

Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, відповідаючи на запитання про постанову, яка регулює взаємовідносини ДП «СхідГЗК» і ДП НАЕК «Енергоатом», зокрема якою регулюється сплата НАЕК податків, відповів, що вона не передбачає короткострокових термінів, «не на календарний рік. Тому для нас, профспілки, це рішення було найбільш прийнятне. Ми різні варіанти вивчали, у тому числі можливості державних дотацій ДП «СхіддГЗК». Але, це довгий і незрозумілий шлях. Знайдено врешті решт було правильне рішення, але головне на сьогодні – забезпечити стабільну роботу самої Компанії «Енергоатом», тому що від цього буде залежати величина того прибутку, з якого буде інвестуватися виробнича діяльність СхідГЗК. Тут наявні взаємні інтереси, і чим швидше буде вирішено питання, тим швидше Східний ГЗК буде виведений на проєктну потужність».

Валерій Матов також зазначив, що розуміння важливості збереження ДП «СхідГЗК» для держави, його стратегічне значення для забезпечення енергетичної незалежності України є й у Прем’єр-міністра.

«Ми знаємо позицію Прем'єра з цього питання, Вона – позитивна. Але треба пришвидшити терміни прийняття постанови. Ми надіємося, що сьогоднішня акція протесту пришвидшить режим реалізації та прийняття Урядом рішень».

Атомпрофспілка