090622 evroparlament

20-23 червня 2022 року делегація профспілок Україні перебувала у Брюсселі, де взяла участь у 18-му (позачерговому) засіданні Виконавчого комітету Пан’європейської регіональної ради та провела низку зустрічей з керівництвом Європейської конфедерації профспілок.

 

Перебування української делегацій у Брюсселі було дуже напруженим.  Європейська конфедерація профспілок разом з Загальноєвропейською  регіональною радою Міжнародної конфедерації профспілок  підготувала цілу низку зустрічей для членів української делегацій у складі Голови ФПУ Григорія Осового, Голови КВПУ Михайла Волинця, керівника департаменту міжнародних зв'язків ФПУ Василя Шилова та заступника Голови КВПУ Наталії Левицької.

Дні в Брюсселі наповненні новим досвідом, запевненнями у підтримці отримання Україною статусу країни-кандидата в члени ЄС та підтримці українських профспілок.

Перша зустріч відбулася з керівником відділу Східного партнерства Європейської служби зовнішніх справ (Європейська дипломатична служба) — органу Європейського Союзу, створеного після набуття чинності 1 грудня 2009 року Лісабонського договору, Річардом Тіббелсом.  За його словами,  останнім часом країни ЄС продемонстрували  велику зацікавленість у поглибленні зв'язків із трьома східними союзниками- Грузією, Молдовою та Україною. Дипломатичний відділ блоку, Європейська служба зовнішніх справ (EEAS), уважно слідкують за тим, що відбувається у трьох країнах, особливо за тим, що відбувається в Україні. Він заявив про підтримку Європейською службою зовнішніх дій України, зокрема про підтримку отримання Україною статусу країни-кандидата в члени ЄС. У своєму виступі, зокрема Григорій Осовий, подякувавши високопосадовцю за надання допомоги Україні, разом закликав посилити її, враховуючи продовження російської агресії.   Голова ФПУ, який очолює гуманітарний штаб ФПУ. створений у перші дні війни, поінформував  про гуманітарну діяльність ФПУ.  Європейського високопосадовця було поінформовано про діяльність ФПУ в рамках платформи громадянського суспільства та Східного партнерства, а також підкреслено, що отримання статусу країни-кандидата Україною сприятиме послідовній реалізації Угоди про асоціацію, зокрема її соціальної складової. При обміні думками щодо законопроєкту № 5371, яким  пропонується запровадження договірного регулювання трудових відносин, було заявлено, що він різко погіршує співвідношення сил між працівником і роботодавцем на користь останнього. Він заявив про неприпустимість погіршення трудового законодавства внаслідок його реформування  та обмеження профспілкових прав. Адже саме профспілки є основою та виявленням демократії.

 В Європарламенті відбулася друга зустріч з членом Європарламенту віце-президентом з комунікації та політичного планування Бюро групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів у Європейському Союзі (S&D) Педро Маркусом.

Група S&D є провідною лівоцентристською політичною групою в Європейському парламенті та другою за чисельністю. Вона має 145 мандатів, або 20,6%. Група S&D виступає за інклюзивне європейське суспільство. Прогресивний альянс соціалістів та демократів бореться за соціальну справедливість, робочі місця та зростання, права споживачів, сталий розвиток, реформу фінансового ринку та права людини для створення сильнішої та демократичної Європи та кращого майбутнього для всіх.

У сьогоднішні кризові часи пріоритетом Групи S&D є боротьба з безробіттям та забезпечення того, щоб європейське суспільство та ринки стали більш  справедливими. Група хоче повернути людям довіру до ЄС та надію на майбутнє.

Педро Маркус заявив, що їх група домагається зміцненняолідарності в Європі, не тільки в межах її кордонів, а й для тих, хто стукає в її двері, рятуючись від війни, голоду та кліматичних катастроф. Це Європа з реальною загальною політикою надання притулку та міграції, яка базується на відповідальності та солідарності держав-членів, а також на повазі людської гідності. Європа має залишатися маяком прав людини у світі.

За словами Маркуса, Європейський парламент та Європейська рада сьогодні роздроблені як ніколи. Тому їх група – це єдина політична сім'я, яка може сформувати прогресивну та проєвропейську більшість, щоб протистояти ультраправим, націоналістичним та популістським силам. Зсередини ці сили намагаються зруйнувати єдиний у нашій історії проект, який приніс мир, процвітання та благополуччя мільйонам європейців упродовж понад 60 років.

 Педро Маркус повідомив, що нещодавно «Слуга Народу" стала повноправним членом партії "Альянс лібералів і демократів за Європу" (ALDE). З українських партій, представлених у чинному скликанні Верховної Ради, до ALDE входить також "Голос" (з 2020 року).

У Європарламенті ALDE входить до групи Renew Europe, яка зараз є третьою найбільшою групою і має 101 мандат, або 14,3% від усіх мандатів.

Члени української делегації  охарактеризували сучасну ситуацію в Україні в зв'язку з агресією в Україні, поінформували про гуманітарну діяльність своїх профцентрів. Були також підняті питання трудового  законодавство, а також намагання деяких груп парламентарів позбавити працівників права на колективні переговори.

Педро Маркус сказав про готовність отримати більш детальну інформацію щодо  спроб лібералізувати трудове законодавство та винести це питання на обговорення.

 Ситуація в Україні, реформування трудового законодавства в Україні було предметом розгляду також і під час зустрічі з віце-президентом лівоцентристської  політичної групи в Європейському парламенті S&D, колишнім профспілковим діячем  Об'єднання німецьких профспілок Габріелой Бішофф. Голова ФПУ в черговий раз підняв питання лібералізації трудового законодавства під час військового стану в Україні. Адже Законом про військовий стан трудові права   уже були обмежені. Працівники, які взяли в руки зброю, можуть повернутися в країну з зовсім іншим трудовим законодавством, яке  залишає працівника один на один з роботодавцем. Це призведе до неповернення в Україну тих, хто вже виїхав і нової хвилі міграції.  Висока представниця Європарламенту була здивована намаганнями окремих груп українських парламентарів позбавити переважну більшість працівників права на колективні переговори і пообіцяла звернути на це увагу інших депутатів. Адже українці потерпають як від війни, так і від міграції, у тому числі викликаної війною. Ті, хто використовує страх втратити роботу  як політичний інструмент сприяє поділу громад. Найкраща протиотрута – запропонувати безпеку та захист, надавши обґрунтований проект кращого майбутнього.

Дуже теплою була зустріч з віце-президентом (колишнім профспілковцем з Об'єднання німецьких профспілок Евелін Регнер– австрійським юристом та політиком, з 2009 року членом Європейського парламенту від Австрії. Вона є членом Соціал-демократичної партії Австрії, що входить до Прогресивного альянсу соціалістів та демократів і була обрана віце-президентом Європейського парламенту. Вона також є членом цілої низки комітетів Європарламенту та відповідає за зв'язки з Європейською конфедерацією профспілок та Міжнародною організацією праці. Як у національній, так і в європейській політиці основну увагу Регнер, за її словами, завжди приділяє питанням, пов'язаним із працею, а саме покращенням прав трудящих та скороченням безробіття. За пропозицією Голови ФПУ була досягнута домовленість щодо направлення до її секретаріату листів-звернень до українських високопосадовців від ООН, рішення Соціально-економічного комітету щодо порушення, зокрема прав профспілок, а також МКП та ЄКП. Регнер пообіцяла не залишати питання беззастережної лібералізації трудового законодавства в Україні без уваги. Було наголошено, що неприпустимо вдаватися до так званої «гонки на дно», під якої мається на увазі позбавлення працівників пільг, обмеження зростання заробітної плати  відповідно до індексу інфляції, а то і просто зниження зарплат з метою залучення інвестицій.

Продуктивною виявилася зустріч з Саймоном Мордю, який  приєднався до кабінету президента Шарля Мішеля як головний радник із зовнішньої політики. Він повідомив, що настав час визнати, що майбутнє України, Молдови та Грузії перебуває у ЄС. Він підтримав надання Україні та Молдові статусу країн-кандидатів. Паралельно продовжуватиметься надання Україні потужної гуманітарної, військової, економічної та фінансової підтримки.  Він також підтвердив, що такий статус має отримати і Грузія. Керівники Григорій Осовий та Михайло Волинець вчергове підтримали надання статусу Україні  країни-кандидата для вступу в ЄС. Одночасно наголосили, що отримання цього статусу в подальшому має супроводжуватися строгим дотриманням конвенцій МОП та директив ЄС. Без їх дотримання порушується баланс прав між робітником та роботодавцем.

У вівторок ввечері після завершення роботи Загальноєвропейської  регіональної ради  МКП у будівлі Європейського парламенту відбулася зустріч з Айраткс Гарсією Перес, яка  є президентом групи S&D і очолює 145 євродепутатів групи. Українську делегацію супроводжували Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні, Конфедеративний секретар Лііна Кар, Президент ЗЄРР Іраклій Петріашвілі та секретар ЗЄРР Антон Лєпік. Президент групи S&D заявила, що зараз у Європі вирішальний момент як для майбутнього європейського проекту, так і для соціал-демократії. ЄС перебуває під загрозою, як ніколи раніше. В останні роки ЄС стала свідком появи популістських, євроскептичних, ксенофобських та ультраправих рухів, які воскресають найстрашніші примари нашого минулого. Після фінансової кризи також спостерігається зростання нерівності у Союзі, яке не в змозі задовольнити потреби громадян ЄС.

За словами Айраткс Гарсії Перес, настав час для позитивних дій, і їх політична сім'я – єдина, хто може їх здійснити. У соціал-демократів є принципи, вони мають і протягом усієї історії соціал-демократії їм вдавалося поєднувати ідеалізм із ефективними діями для боротьби з нерівністю та несправедливістю. Зараз настав момент зробити це знову. Європа потребує соціал-демократів як ніколи, і їй добре зрозумілі чаяння українців. Григорій Осовий, поінформувавши про героїчний супротив українських збройних сил та сил самооборони, висловив повну підтримку отримання Україною статусу країни-кандидата до вступу в ЄС, адже з самого початку ФПУ задекларувала це у своїй програмі. Разом з тим він наголосив, що це покладає на Україну велику відповідальність в плані забезпечення демократичного розвитку країни, складовою частиною якого є розвиток профспілкового руху. В ході дискусії Гарсією Перес була висловлена повна підтримка українських профспілок, отримання Україною та Молдовою статусу країн-кандидатів до вступу в ЄС. Вона також заявила, що  соціал-демократи підтримують надання такого статусу також і Грузії. Вітаючи зусилля України щодо наближення її до стандартів ЄС, Гарсія Перес  разом з тим зауважила, що Україна в цілому ще не досягла критеріїв, які вимагаються для отримання такого статусу. Однак героїчне відстоювання Україною принципів демократії у протистоянні російській агресії переконало європейців у необхідності отримання такого статусу.

Попереду участь у засіданні виконкому Європейської конфедерації профспілок та зустріч з єврокомісаром із питань зайнятості та соціальних прав Ніколасом Шмітом.

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ