20230525 112153

На Конгресі Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) відчувається вітер змін. Делегати подбали про майбутнє профспілкового руху, проголосувавши вчора за молодіжну квоту, яка гарантує, що відтепер кожен четвертий делегат на конгресі має бути молодше 35 років.

 

Помилки минулого

Зміни значить "вчитися на помилках минулого", сказав канцлер Німеччини Шольц, виступаючі на Конгресі. Наразі, коли мова йде про економічні правила ЄС, ознак цього дуже мало. Нове дослідження ЄКП, опубліковане сьогодні, показує, що країнам-членам ЄС доведеться скоротити мінімум на 45 мільярдів євро свої бюджетні витрати відповідно до боргових правил ЄС, які набудуть чинності в січні наступного року.

Цього було б достатньо для фінансування понад мільйона медсестер, вчителів та інших працівників громадського обслуговування.

На щастя, ще є час, щоб змінити ці  правила, і делегати будуть обговорювати, як це зробити, адже економіка має працювати  для людей і планети.

Міжнародна солідарність

Найбільш пам'ятними моментами стали овації, якими  стоячи зустріли зворушливі виступи делегатів з України.

Як справедливо зазначила вчора голова Об’єднання німецьких профспілок Ясмін Фахімі, справжня солідарність вимагає дій.

І саме тому було показано відео, яке продемонструвало практичну солідарність, яку профспілки надали сестрам і братам в Україні, що включала в себе доставку всього, від одягу до дитячого харчування, а також тисячі євро.

IMG 00d87d86efb6374d28811e3eb302c83e V

З днем народження!

 Після довгого дня в залі Конгресу делегати відзначили 50-річний ювілей ЄКП та Європейського інституту профспілок. В холі виступаючі надали належне цим інституціям.

Чи мала рацію ЄКП протягом своєї історії? У 2011 році, після кризи капіталізму казино, почалася криза євро. Щоб врятувати єврозону, відзначали виступаючі, уряди, ЄС та МВФ використовували  лише один рецепт: сувора економія, скорочення зарплат і пільг, а також маргіналізація профспілок і соціального діалогу.

ЄКП рішуче виступає проти цієї політики і докладатиме зусиль, щоб не дати знову занурити Європу в рецесію та безробіття. Десять років потому, під час кризи, спричиненої пандемією Covid-19, уряди та ЄС "заново відкрили" для себе важливу роль соціальних партнерів, важливість інвестицій, збереження робочих місць та політики стимулювання. Адже макроекономічні аргументи ЄКП десятирічної давності підтвердилися.

IMG 1e95b4160e1b9001b69ffa68a5cd378f V

Зустрічі на полях Конгресу

Вчора відбулася зустріч членів української делегації у повному складі з Генеральним секретарем ЄКП Естер Лінч. На зустрічі йшлося про приїзд у вересні цього року місії ЄКП до Києва, щоб не лише продемонструвати солідарність з українськими профспілками, але й визначитися з участю європейських профспілок  у післявоєнній відбудові України, підтримати прагнення України щодо отримання повноправного членства в ЄС.  Учора ж відбулася зустріч з представниками Швейцарської конфедерації профспілок. Швейцарія 5 – 16 червня прийматиме делегатів та гостей 111 Міжнародної конференції праці. Йшлося про неприпустимість  участі делегації країни-агресора, яка порушує всі міжнародні стандарти,  у роботі Конференції та її контрольних органів.

 Сьогодні Голова ФПУ та його заступник зранку зустрілися з Олівером Рьопке, президентом Європейського економічного і соціального комітету ЄС, який, як відомо, ухвалив резолюцію на підтримку надання Україні статусу країни-кандидата на членство в ЄС, а також рекомендації для європейських інституцій та урядів країн-членів ЄС щодо допомоги Україні у повоєнному відновленні.  Обговорено плани участі ЄСЕК у її сприянні. Українські представники подякували ЄСЕК за більш широке залучення українських громадських організацій до  дискусій і рішень ЄС, котрі стосуються України.

52917090951 9797f2bcf3 c 

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ