IMG 20231129 101413

Президія ФПУ 29 листопада ц.р. розглянула низку питань, пов’язаних з діяльність майнового комплексу профспілок.

Президія ФПУ заслухала інформацію голови правління ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Суботи М.В. і президента ПрАТ «Укрпрофтур» Стрільця С.М. про результати фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств, створених за участю ФПУ, за 9 місяців 2023 року та прийняла відповідні постанови. Вона окреслила першочергові завдання щодо їх подальшої діяльності, звернувши увагу на необхідність залучення міжнародної допомоги для покращення матеріально-технічної бази закладів лікування, оздоровлення та готельного комплексу, збільшення послуг реабілітації військових, постраждалих на робочих місцях членів профспілок.

IMG 20231129 101127

Своїм рішенням Президія направила 800 000 грн. на надання фінансової допомоги  членам профспілок, які постраждали внаслідок воєнної агресії росії, пропорційно заявленої членськими організаціями ФПУ кількості постраждалих.

Тему соціально-трудової адаптації демобілізованих військовослужбовців у трудових колективах та підтримку профспілок підняв у своєму виступі на Президії Голова ФПУ Григорій Осовий.

Він зокрема, поділився своїм баченням стосовно потреби запуску великої програми ФПУ, яка пов’язана з використанням наявного потенціалу майнового комплексу для медичної реабілітації та соціально-трудової адаптації демобілізованих осіб на ринку праці.

Щоб наглядно оцінити можливості ФПУ у цьому питання він запропонував ознайомитися зі слайдом, на якому в графічній формі відображено потенціал ФПУ для медичної реабілітації та соціально-трудової адаптації демобілізованих осіб на ринку праці і підкреслив, що «ми маємо  всі необхідні інструменти - матеріальна лікувально-оздоровча база і туристична, які можуть бути залучені для виконання відповідної місії. Це – лікування та психосоціальна адаптація».

IMG 20231129 130442

Треба бути готовими до повернення працівників із Збройних сил України і сил оборони, коли людина демобілізується на заброньоване робоче місце, чи її приймають на робоче місце, вона потрапляє до трудового колективу. Є два модератора в цій ситуації – керівник підприємства і профспілкова організація там, де вона діє. І зрозуміло, що держава буде потранувати через свої інститути державного управління – забезпечення належних виплат, чи гарантій для ветеранів і учасників бойових дій. А там, де буде йтися про трудові відносини, у нас залишається такий інструмент як колективний договір, а також угоди регіонального, галузевого і національного рівнів, що може бути додатково запропоновано для наших захисників.

Ми маємо також спроможність надавати консультативно-правову допомогу, оскільки профспілки є правозахисною організацією, і як і завжди, ми консультуємо своїх працівників, які знаходяться на підприємствах, щодо їх трудових, соціальних правах і гарантій. І тут можуть підключитись наші центри правової допомоги, територіального і галузевого рівнів, де вони є.

20231129 102443

Ми також маємо АПСВТ, яка може розгорнути, а можливо докапіталізувати напрямки своєї діяльності. Там є кафедри права, економіки, психології, соціальної психології і т.д., це говорить про те, що варто було б відкрити профільний факультет, або напрямок для осіб, які демобілізувались, щоб вони були саме тими особами, які будуть допомагати своїм побратимам у соціально-психологічної адаптації до мирного життя.

Ми маємо Міжнародний центр культури і мистецтв, де можуть проводитись різноманітні заходи, пов’язані з ветеранським рухом, у т.ч. і тим, що знаходиться в профспілках. Цю сцену можна надати для проведення і гуманітарних і благодійних заходів і проведення громадських заходів за участю ветеранів.

Також у нас є учбово-спортивна база, наприклад, «Святошин», якщо її відновити. То ті, хто мають вади здоров’я, протези, але мають прагнення долучитись до параолімпійських видів спорту, то для цього, звісно, за участю міжнародних партнерів, бажано віднайти кошти і організувати таку роботу. Це був би актив профспілок, і це викликало б у ветеранів і повагу, і вдячність до профспілок від військових.

IMG 20231129 131308

Тому це перспективна тема для нашої подальшої роботи. Нам потрібно передбачити, що у кожному трудовому колективі будуть такі працівники і наскільки сьогодні роботодавець готовий до прийому цих людей і роботи з тими, хто мають особливі потреби. Наскільки профспілкова організація її голова знають, які права гарантії мають військові ветерани. Це цілий масив навчання і підготовки наших активістів і професійних кадрів до цієї роботі.

Ну і в цілому створення додаткових компонентів роботи в системі державно-профспілкового партнерства, тому що, зрозуміло, що це не тільки місія профспілок, а й держави.

Концепцію соціально-трудової адаптації на робочих місцях демобілізованих осіб ми ще з серпня місяця ц.р. опрацьовували в апараті ФПУ, але поки ще маємо тільки візію і напрацювання у організаційному плані, але потрібні ресурси тощо.

Ми маємо охопити наступні категорії наших захисників – ветерани, професійні військові і демобілізовані працівники на підприємствах, де вже відбулось працевлаштування. Зокрема, остання категорія – це точно наша кафедра, тому що люди будуть знаходитись в наших організаціях, серед членів профспілок і нам потрібно відпрацювати нашу участь у цій роботі, зокрема створити робочу групу для опрацювання у комплексі цього питання.

Пресцентр ФПУ