photo 2024 04 010524 01

Шановні колеги!

Я рада звернутися до вас напередодні Міжнародного дня трудящих 2024 року - у вирішальний час для трудящих та їхніх профспілок.

Це перший Міжнародний день трудящих після Берлінського конгресу та святкування 50-річчя ЄКП, а також після нашої спільної вимоги справедливої угоди для трудящих.

Ми вже багато чого досягли в підтримці профспілок і трудящих по всій Європі, в захисті прав профспілок і права на страйк, в мобілізації для досягнення справедливої угоди для трудящих і в досягненні успіхів в інституціях ЄС. Лише минулого тижня після багаторічної інтенсивної роботи нам вдалося ухвалити Директиву про роботу на платформах та Директиву про належну обачність у сфері корпоративного сталого розвитку. Ми також забезпечили захист права на страйк у надзвичайних заходах для єдиного ринку та домоглися заборони на всі продукти з використанням примусової праці.

Разом ми зможемо домогтися справедливої угоди для трудящих на національному, галузевому та європейському рівнях. Разом ми продовжимо боротися проти повернення до політики жорсткої економії, за інвестиції в соціальний прогрес і справедливий перехід, а також за справедливе оподаткування. Разом ми зможемо здобути Європу, побудовану на якісних робочих місцях, в основі якої лежать колективні переговори та соціальний діалог.

До виборів в ЄС залишився лише місяць, і зараз саме час привернути увагу працівників до необхідності вийти на вулиці і проголосувати. Масштаби того, чого ми зможемо досягти протягом наступних кількох років, значною мірою визначатимуться результатами майбутніх виборів.

Ми всі усвідомлюємо загрози. Спостерігається сплеск нападів на профспілки. Європейський профспілковий рух виступає єдиним фронтом проти цих спроб змусити робітників замовкнути і атакувати їхні профспілки, від Фінляндії до Туреччини.

Міжнародний день солідарності трудящих слугує нагадуванням про те, що наша колективна сила досягла і продовжує досягати великих успіхів. Діючи на робочих місцях, на вулицях і біля виборчих урн, ми можемо подолати перешкоди, зміцнити соціальний діалог і колективні переговори, а також забезпечити якісну роботу, справедливу оплату та умови праці.

Піднімаючи сьогодні свої голоси, давайте вшануємо жертви минулого і будемо працювати заради світлого майбутнього для трудящих по всій Європі.

Я бажаю всім вам успішного святкування Міжнародного дня солідарності трудящих.

Так, ми боремося за хліб, але ми боремося і за троянди!

В знак солідарності,

Естер Лінч

Генеральний секретар ЄКП

Джерело:

https://etuc.org/en/speech/statement-general-secretary-international-workers-day-2024

Департамент міжнародних зв’язків апарату ФПУ