80035de668496607ffa4e894f807b0a1

З нагоди 22-го саміту Україна-ЄС, проведення якого  анонсовано на 6 жовтня ц.р. у Брюсселі, європейські та українські профспілки зробили спільну Заяву.

 

У ній зокрема зазначається, що згідно з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС (УА) і реалізацією поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), Україна повинна впроваджувати міжнародні трудові норми у законодавстві та на практиці, забезпечити реальну свободу асоціації і колективних переговорів, зміцнювати соціальний діалог та спроможність соціальних партнерів, а також поступово наближати своє законодавство до законодавства ЄС у сфері зайнятості, оплати праці, соціальної політики та рівних можливостей.

Проте, зараз Україна не виконує ці зобов’язання, - наголошується у Заяві.

Профспілки акцентують увагу учасників Саміту, що невирішеними проблемами в Україні залишаються:

- заборгованість із виплати заробітної плати;

- Уряд продовжує зусилля, намагаючись провести реформування трудового законодавства в обхід інституційного соціального діалогу;

- до порядку денного Верховної Ради України включений проект закону про профспілки, який порушує Конвенції МОП №№ 87 та 98, оскільки обмежує права на свободу асоціації;

- функціонування інспекції праці продовжує зіштовхуватись із порушенням Конвенції МОП № 81;

- крім того, поширення COVID-19 загострило проблеми на ринку праці, збільшило бідність, безробіття та порушення прав працівників.

 

Профспілки очікують повного виконання Україною зобов’язань згідно з міжнародними Конвенціями, зокрема:

- розроблення та впровадження соціально-економічної політики, спрямованої на сприяння гідній праці, скороченню бідності та безробіття;

- сприяння соціальному діалогу та колективним переговорам, відповідно до цінностей та принципів ЄС;

- забезпечення, щоб будь-який законопроект про трудові відносини перед плануванням його обговорення у Парламенті, розглядався у рамках національних механізмів соціального діалогу та з урахуванням досвіду МОП;

- ліквідації заборгованості із заробітної плати як у державному, так і приватному секторах;

- надання інспекції праці повноважень здійснювати контроль за дотриманням законодавства про працю та охорону праці та заходи на робочих місцях тощо.

 

Документ підписали:

Голова ФПУ Григорій Осовий, Голова КВПУ Михайло Волинець,

від Глобальних профспілок Лука Вісентіні – Генеральний секретар Європейської Конфедерації профспілок (МКП) та Пан'європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок (ПЄРР).

Текст Заяви додається

Документ мовою оригіналу

Переклад - Департамент міжнародних зв'язків апарату ФПУ.

 

Довідково:

22-й саміт Україна-ЄС, запланований на 6 жовтня ц.р., стане першим двостороннім самітом Євросоюзу з третьою країною, який фізично відбудеться у Брюсселі від моменту початку пандемії COVID-19.

За повідомленням Європейської Ради, сторона ЄС буде представлена президентами Європейської Ради Шарлем Мішелем і Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн. Україну представлятиме Президент Володимир Зеленський. У заході також візьме участь верховний представник ЄС з питань закордонних справ і безпекової політики Жозеп Боррель.

Під час засідання лідери розглянуть двосторонні відносини, зокрема соціально-економічні наслідки пандемії COVID-19 і підтримку України з боку ЄС, подальші кроки з реалізації УА, питання ПВЗВТ, стан реформ в Україні тощо.

 

Прес-центр ФПУ