АТБ5

17 грудня 2020 року відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення).

«Профспілкова сторона, послідовно відстоюючи право працівників на захист від заборгованості по зарплаті, вже тривалий час ініціювала створення і початок роботи такої Міжвідомчої робочої групи, - зазначив Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін. – У розвиток цих заходів 16 грудня СПО  об’єднань профспілок звернувся до Кабінету Міністрів України про прискорення проведення засідання Міжвідомчої групи і Прем’єр - міністром було дано доручення щодо проведення засідання. У ньому, окрім членів робочої групи, яку очолює Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор  Петрашко, і до складу якої входять заступники керівників центральних органів виконавчої влади, Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок і заступник Голови СПО сторони роботодавців, також взяли участь керівники всіх областей України».

Про стан заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах державного сектору в окремих галузях економіки та в регіонах, а також про заходи щодо врегулювання проблем заборгованості на засіданні проінформували заступники Міністра енергетики, Генерального директора Державного концерну «Укроборонпром», Голови Фонду державного майна України, керівники Донецької, Дніпропетровської, Львівської ОДА, заступник Київського міського голови. Про заходи державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про оплату праці проінформував заступник Голови Держпраці України.

У своєму виступі на засіданні Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Олександр Шубін наголосив на необхідності у цій критичнії ситуації якомога частіше проводити засідання Міжвідомчої робочої групи і запропонував проводити їх секторально по групам підприємств із запрошенням на ці засідання керівників підприємств і керівників первинних профспілкових організацій для того, щоб почути об’єктивну інформацію про ситуацію з боргами на конкретному підприємстві, напрацювати спільні дієві кроки по виведенню підприємства зі стану заборгованості. Олександр Шубін також запропонував доповнити протокол робочої групи дорученням керівникам підприємств – боржників із погодженням з первинними профспілковими організаціями розробити плани–графіки погашення заборгованості, проінформувавши про них трудові колективи, і подати їх до органів управління. Це дозволить органам управління контролювати ефективність роботи керівництва підприємств по виведенню їх з критичного стану.

Крім того, було запропоновано активізувати роботу з розробки законопроектів з метою унеможливити накопичування заборгованості з виплати заробітної плати шляхом посилення економічної відповідальності і запровадження кримінальної відповідальності роботодавця за зростання зарплатних боргів. На переконання профспілок, також потрібно оперативно і ефективно вирішити питання створення відповідної гарантійної установи для погашення боргів по зарплаті по підприємствах, які  втратили платоспроможність і є банкрутами, відповідно до міжнародних норм і Конвенції МОП №173.

НАША ДОВІДКА. Останнім часом в Україні загострюється проблема заборгованості з виплати заробітної плати, яка лише за період карантину, пов’язаного з пандемією COVID – 19, починаючи з квітня ц.р., зросла на 30% та станом на 1 листопада ц.р. склала 3,8 млрд. грн. На жаль, ця тенденція продовжується. 127, 9 тисячам працівників економічно активних підприємств (на 18, 9% більше ніж на початку року) заборговано 2,5 млрд. грн. Заборгованість працівникам державних економічно активних підприємств лише протягом жовтня ц.р. зросла на 7% до 843,6 млн. грн.

Прес-центр ФПУ