House of Trade Unions in Zaporizhia 

На звернення профспілок регіону Президія Запорізької обласної ради профспілок прийняла звернення до Президента України, Верховної Ради, народних депутатів, Кабінету Міністрів України, депутатів Запорізької обласної ради з  пропозицією про внесення та терміновий розгляд законопроєкту про призупинення підвищення тарифів та введення мораторію на час пандемії коронавірусу на підвищення цін і тарифів.

Епідемія коронавірусної хвороби вкрай негативно вплинула на стан економіки Запорізької області. Призупинена робота багатьох підприємств у різних сферах діяльності. Погіршилась ситуація на ринку праці. Середня облікова чисельність штатних працівників на підприємствах області у 2020 році зменшилася на 11,5 тис. осіб, або на 3 %, і на 01 листопада склала 341 тис. осіб. В області постійно зростає заборгованість з виплати заробітної плати, яка у 2020 році збільшилась на 29 млн. грн., або на 29 %.

На  01 грудня 2020 року вона склала 129 млн. грн. у т.ч. борги економічно активних підприємств досягли 67 млн. грн.. Рівень безробіття за підсумками ІІІ кварталу 2020 року склав 10,5 % або 83.4 тис. осіб. Загальний розмір пенсійного забезпечення залишається досить низьким. Пенсії, які не перевищують фактичний розмір прожиткового мінімуму отримують близько 70 % пенсіонерів.

   Профспілки Запоріжжя вважають неприпустимим, що під лозунгом ринкових реформ та розвитку конкурентного середовища влада в черговий раз виконує забаганки олігархів на шкоду інтересам простих українців.

Ігнорування вимог населення України загрожує суспільною нестабільністю і непередбачуваними наслідками,  наголошено у Зверненні,  яке направлено Президенту України Володимиру Зеленському, Голові Верховна Рада України Дмитру Разумкову, Народним депутатам України, Кабінету Міністрів України,  депутатам Запорізької обласної ради.

Запорізька обласна рада профспілок