Mette Nord and Jan Willem Goudriaan elected 6 June 2019 EPSU Congress Dublin 950 px

Глибоку стурбованість постійним порушенням прав профспілок в Україні висловив Генеральний секретар Європейської Федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПГО) Ян Віллєм Гаудріаан.

У своєму зверненні до Президента України Володимира Зеленського від імені мільйонів працівників громадського обслуговування Європи він наголосив на тому, що українські профспілки займають рішучу позицію проти реформи трудового законодавства, яку просуває Уряд та правляча партія, оскільки запропоновані законопроекти не лише зменшують гарантії трудящих і служать інтересам великого бізнесу та фінансових кіл, а й порушують основоположні права трудящих, закріплені у конвенціях Міжнародної організації праці (МОП), ратифікованих Україною.

Як зазначено у листі: «Нас вразила інформація про те, що рішенням суду на власність Федерації профспілок України та її членських організацій, у тому числі на Будинок профспілок у Києві, побудований на членські внески у 1980 році та відновлений профспілками після пожежі під час Революції гідності, був нещодавно накладений арешт. Це рішення не лише порушує зобов'язання країни за Конвенцією МОП № 87, але й суперечить рішенню Європейського суду з прав людини про те, що відчуження майна профспілок в інтересах держави суперечить статті 1 Європейської конвенції з прав людини.

Ми неодноразово висловлювали свою позицію на підтримку членських організацій ЄФПГО України у листах до Президента, Уряду та Верховної Ради, а також під час зустрічей з державними посадовими особами України.

На жаль, Україна регулярно потрапляє до категорії 5 щорічного Глобального індексу прав МКП - «відсутність гарантій прав» - ситуація в ній є однією з найгірших серед країн Європи, і ми з жалем робимо висновок про те, що нещодавні атаки є частиною свідомої політики з підриву профспілкового руху в Україні.

Ми проінформуємо МОП, Європейський Союз та Раду Європи про ситуацію, що склалася, та висловлюємо повну підтримку Федерації профспілок України, її членським організаціям та всім демократичним профспілкам України».

Генеральний секретар ЄФПГО закликав українських високо посадовців забезпечити виконання Україною своїх міжнародних зобов'язань згідно з конвенціями МОП, Європейською соціальною хартією та Європейською конвенцією з прав людини, а також Угодою про асоціацією між Україною та ЄС і Угодою про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі.

Копії листа направлено: Прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, послу ЄС, Главі Представництва ЄС в Україні п. Матті Маасікасу, завідувачу сектором  Європи  і  Центральної Азії Бюро трудящих  МОП  п. Сергеюсу Гловацкасу та ін.

 

Неофіційний переклад листа додається

Прес-центр ФПУ