1638 09087654

Це передбачається відповідним проектом закону, який Кабінет міністрів України погодив 17 березня 2021 року на своєму засіданні. Тепер його має схвалити Верховна Рада.

У своєму коментарі щодо зазначеного рішення Уряду, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий назвав це нашим спільним досягненням. Він повідомив, що попередньо законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників» було погоджено СПО об’єднань профспілок без зауважень, а пропозиції до нього роботодавців були узгоджені на профільному Урядовому Комітеті та у ході тристоронніх консультацій за участю представників Мінрегіону, об’єднань профспілок і роботодавців.

Що пропонується законопроектом?

Згідно з пояснювальною запискою до нього, проєкт закону передбачає можливість укладення колективного договору (тобто договору з профспілками) фізичними особами (ФОП), які використовують найману працю. Будь-які зміни в колективних трудових договорах будуть неможливі без ретельного пояснення та ознайомлення всіх працівників. Працедавці будуть зобов’язані ознайомлювати працівників з усіма змінами умов їхньої праці у тижневий строк. Обидві сторони повинні забезпечувати безперешкодний доступ до документу та можливість його копіювання.

Строк дії умов колективного договору встановлюється не менш як на рік у разі реорганізації, зміни власника юридичної особи, відокремленого структурного підрозділу юридичної особи. Роботодавців також зобов’яжуть надавати повідомлення щодо запланованого масового звільнення профспілковому представнику, а за порушення цих вимог посилять його відповідальність.

Окрім цього, буде заборонена необгрунтована відмова у прийнятті на роботу, а саме без будь-яких мотивів або з підстав, що не стосується кваліфікації чи професійних якостей працівника, а також заборонена дискримінація в оголошеннях про прийняття на роботу.

Зазначений законопроєкт розроблено на виконання пунктів Угоди про асоціацію з ЄС. Він також імплементує засади окремих положень актів законодавства ЄС та міжнародно-правових актів Міжнародної організації праці.

Федерація профспілок України