держ

Серед питань, які було розглянуто на засіданні Уряду 10 листопада ц.р., варто відзначити питання про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад.

«Це питання є вкрай актуальним оскільки від якості, ефективності, іноваційності людей, які залучаються на державну службу, багато у чому залежить вплив на розвиток економіки, соціальну політику, - зазначив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. -  Тому, безперечно, на державну службу мають залучатися такі фахівці і повинні бути достатні стимули для праці. На сьогоднішній день у цьому питанні є більше мінусів, ніж плюсів. Зокрема незбалансована система оплати праці протягом останніх років призвела до нерівності  у системі державного управління, непрозорості, складності у структурі заробітної плати, та іншім  проблемам, які потребують невідкладного вирішення. Це, доречи,  було підтверджено і в рекомендаціях слухань у Комітеті. Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на тему «Реформа системи оплати праці на державній службі», що відбулися 16 грудня 2020 року. Весь цій час профспілки, зокрема ФПУ та Профспілка працівників державних установ України, активно долучались до розробки змін до Закону України «Про державну службу», зокрема, стосовно реформування системи оплати праці, вимагаючи більш справедливого та прозорого фінансування держслужбовців».

Під час обговорення цього питання на засіданні Уряду 10 листопада представник профспілок Григорій Осовий запропонував, щоб при доопрацюванні законопроекту від СПО обєднань профспілок було залучено представників Профспілки працівників державних установ України. На цю пропозицію Прем’єр-Міністр дав згоду. Протягом цього тижня мають бути проведені додаткові наради під керівництвом Голови Уряду для узгодження різних позицій для досягнення справедливості в оплаті праці при проведенні цієї реформи.

«Хочу зазначити, що це не тільки наше бачення, - наголосив Григорій Осовий. – Воно співпадає з вимогами з цього питання європейських структур до української влади. Зрозуміло, що це тільки перший етап реформування. Потрібно створювати умови для конкуренції, щоб на державну службу йшли найбільш підготовленні та висококваліфіковані працівники».

Голова СПО об’єднань профспілок підкреслив, що профспілки і надалі будуть працювати над тим, щоб мінімізувати проблеми, що мають місто в системі оплати праці на державної службі.

Пресцентр Федерації профспілок України.