60927378 6

Федерація профспілок України намагається знайти шляхи ефективних дій в умовах ворожої агресії, появи десятків тисяч вимушених переселенців з областей, де проходять бойові дії, нищиться інфраструктура, загрожує гуманітарна катастрофа.

Для координації роботи профспілок у Закарпатті діє оперативний штаб ФПУ, який створено на базі санаторію "Карпати" ПрАТ "Укрпрофоздоровниця". З метою налагодження його роботи в області перебуває Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

275607521 5082368161831800 3233087810860906248 n

В місті Ужгороді очільник профспілок України провів кілька робочих зустрічей. Зокрема, під час зустрічі із заступником голови Закарпатської обласної державної адміністрації Василем Іванчом Григорій Васильович проінформував його про завдання, які вирішують профспілки в умовах війни. Це - отримання гуманітарної допомоги від профспілок країн Європи, яку буде направлено тим, хто її конче потребує. Такий 15-тонний гуманітарний вантаж вже направила до Закарпаття Австрійська Конфедерація профспілок.

Інший напрямок діяльності профспілок - допомога у розміщенні на базі профспілкових оздоровниць людей з регіонів, які постраждали від бойових дій агресора. В цих питаннях ФПУ очікує пільг для санаторіїв, які розміщають вимушених переселенців, від місцевих органів влади, й зокрема, в оплаті енергоносіїв.

Василь Іванчо від імені керівництва Закарпатської ОДА висловив підтримку дій профспілок в інтересах людей. Він визначив працівників апарату Закарпатської ОДА, які контактуватимуть з представниками профспілок під час проходження гуманітарних вантажів від профспілкових організацій країн Європи в Україну.

Ще одну робочу зустріч Григорій Осовий провів в Управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Закарпатській області. В ході зустрічі начальник Управління Ігор Сегляник, який, до речі, є членом Закарпатської облпрофради, поінформував профспілкового лідера України про спільну роботу з Департаментом охорони здоров'я ОДА за сприяння профспілок щодо розширення мережі реабілітаційних відділень у санаторіях ПрАТ "Укрпрофоздоровниця", де лікувалися застраховані особи.

275606498 5082368155165134 8508161589997370459 n

Григорій Осовий висловив пропозицію про виділення коштів державного бюджету, й зокрема, Фонду соціального страхування України, на часткову оплату перебування вимушених переселенців з "гарячих" точок, й зокрема, застрахованих осіб, матерів з дітьми, інших категорій. Це питання було оперативно обговорено з керівництвом виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України. Вирішення даного питання заслуговує підтримки як профспілок, так і влади й роботодавців.

Помітне місце у волонтерському русі займає Закарпатська Округа Пласту - структурного підрозділу Національної скаутської організації України в Закарпатській області. В офісі цієї організації, який нині нагадує великий склад гуманітарної допомоги, також побував Григорій Осовий.

У розмові з головою цієї організації Людмилою Лівак та керівником Ужгородського осередку Іштваном Удутом Григорій Васильович обговорив питання надання гуманітарної допомоги у регіони, в яких ведуться бойові дії, цікавився, які речі, продукти харчування, в тому числі дитячого, ліки найбільше потрібні людям в гуманітарному вантажі. Закарпатські пластуни пообіцяли надавати волонтерську допомогу при отриманні профспілками України гуманітарних вантажів від їх колег з країн Європи.

275437326 5082368151831801 4201331368587931824 n

У робочих зустрічах від сторони профспілок разом з Григорієм Осовим взяли участь голова Закарпатської облпрофради Іван Зелінський, голова Правління ПрАТ "Укрпрофоздоровниця" Микола Субота, керівник Департаменту профспілкового руху та зв'язків з громадськими організаціями ФПУ Лариса Ровчак.

Сергій Баранчиков,

пресцентр Закарпатської облпрофради, фото автора