57ee17d2

Продукти харчування, медикаменти, ліжка, одяг та транспорт – все це складає надзвичайну допомогу, яка надається біженцям від війни в Україні в рамках масової гуманітарної мобілізації профспілок.

ЄКП та її національні членські організації з усієї Європи виділяють мільйони євро на допомогу, яка надається на місцях профспілками в Україні та сусідніх країнах.

Профспілки також використовують свій досвід, щоб допомогти біженцям швидко інтегруватися у приймаючих країнах, допомагаючи їм знайти роботу та консультуючи їх з питань трудових прав та соціального забезпечення, щоб їх не експлуатували.

На сьогоднішній день надано наступну підтримку:

  • Україна: профспілки відчинили двері своїх закладів по всій країні, щоб надати людям їжу та дах. 55 тисяч переміщених осіб розмістилися у 10 установах ФПУ на заході України, а КПВУ розмістила людей у ​​комплексі у Львівській області та постачає питну воду до лікарень Київської області;
  • Польща: профспілки «Солідарність», OPZZ та FZZ надали житло 730 особам у профспілкових установах по всій країні. Біженці також отримують предмети першої потреби. «Солідарність» використовує свій офіс у Гданську у якості центру прийому, а OPZZ створила консультаційний центр у своїй штаб-квартирі, який пропонує послуги та інформацію українською мовою;
  • Словаччина: 1000 ліжко-місць надаються безкоштовно у трьох готелях, які належать профспілкам. KOZ-SR також збирає одяг, продукти харчування та предмети гігієни на кордоні з Україною для доставки у гарячі точки. Пересічні члени профспілки також надають підтримку безпосередньо біженцям;
  • Румунія: залізничники, представлені профспілкою BNS, працюють зі своїми колегами на українських залізницях, забезпечуючи перевезення допомоги, включаючи матраци та постільні речі, українським профспілкам, які на дають притулок біженцям у своїх закладах;
  • Болгарія: КНПБ створила тимчасові центри прийому в п’яти містах країни – Варні, Бургасі, Русі, Добричі та Хасковому, забезпечуючи біженців такими предметами, як одяг, постільні речі, консерви, дитяче молоко та іграшки, засоби гігієни та кухонне обладнання. Вона також надає консультації з пошуку роботи, житла та медичної допомоги;
  • Литва: профспілка поліцейських, яка пожертвувала термоодяг, медикаменти, військові черевики та спальні мішки, входить до числа профспілок, які збирають гроші та предмети першої необхідності. LPSK лобіює уряд для покращення інтеграції біженців. Профспілка вчителів підготувала та показала у прямому ефірі урок з історії України для шкіл у рамках зусиль з протидії російській дезінформації.

Профспілки Молдови також відкрили свої установи для біженців із України. Роботу профспілок в Україні та сусідніх країнах підтримують пожертвування профспілок з усієї Європи. Так, наприклад, Об’єднання австрійських профспілок ÖGB надало понад 15 тон надзвичайної допомоги, такої як продукти харчування, засоби гігієни та ковдри, які були доставлені на кордон України.

ЄКП виділила 500 тисяч євро, щоб профспілки могли продовжувати надавати гуманітарну допомогу в Україні та біженцям із цієї країни. Це на додачу до сотень тисяч євро, які жертвують національні профцентри.

ЄКП закликає лідерів ЄС робити більше для підтримки біженців та припинення війни:

  • Європейський Союз повинен активізувати свої дипломатичні зусилля і перестати залишати це на розсуд окремих урядів та лідерів, одночасно посилюючи тиск на Путіна через подальші санкції, спрямовані безпосередньо проти активів російського керівництва та еліти;
  • приймати всіх біженців з України та інших країн, включаючи Росію та Білорусь, незалежно від їх громадянства та міграційного статусу, надати їм право на мобільність на території ЄС, не вимагаючи біометричних паспортів, та вжити адекватних заходів для переселення, прийому та інтеграції в країнах ЄС ;
  • вести конкретний діалог з Україною, Грузією та Молдовою щодо процесу вступу до ЄС.

У зв’язку з цим Генеральний секретар ЄКП Лука Вісентіні заявив: «Прості люди праці в Україні найбільше постраждали від цього жахливого вторгнення, ініційованого російськими олігархами-мільярдерами. Люди, які прибувають до керованих профспілок центрів для біженців в Україні та сусідніх країнах, часто не мають змінного одягу, не кажучи вже про медикаменти або дитяче харчування.

У профспілковому русі ми говоримо, що травма одного – це травма всіх. Ось чому профспілкові активісти зі всієї Європи так активно збирають гроші, предмети першої необхідності й здійснюють політичні дії на підтримку біженців і наших братів і сестер, які ще перебувають в Україні.

Лідери ЄС зобов’язані відповідати зусиллям, докладеним простими людьми, щоб прийняти біженців – звідки б вони не були – і забезпечити їхнє безпечне повернення додому якнайшвидше, роблячи більше для припинення цієї війни за допомогою більш жорстких санкцій та більш прямої дипломатії.

ЄС також має покласти край своїм подвійним стандартам щодо прийому біженців та осіб, які шукають притулку. Директива про тимчасовий захист була активована вперше в історії, справедливо надаючи українським біженцям право на роботу з рівною оплатою та умовами ЄС. На жаль, ці права не були поширені на людей, які рятувалися від війни в Сирії. Усі біженці повинні мати однакові права».

Примітка

Контактна інформація профспілок, які надають допомогу на місцях, може бути надана на запит.

Сторінка ЄКП/МКП, присвячена збору коштів: https://petitions.ituc-csi.org/support-ukraine.

Резолюція ЄКП щодо України: https://www.etuc.org/en/document/etuc-resolution-ukraine.

Профспілкова мережа допомоги мігрантам (https://www.unionmigrantnet.eu) – це європейська мережа контактних пунктів послуг мігрантам, яку створили, управляють та підтримують профспілки.

 

 Джерело:

https://www.etuc.org/en/pressrelease/ukraine-unions-sheltering-thousands-refugees