20221223 100402

23 грудня 2022 року у Будинку профспілок у Києві відбулася VI Всеукраїнська науково-практична конференція на тему: «Муніципальна реформа в контексті євроінтеграції України: позиція влади, науковців, профспілок та громадськості».

У заході взяли участь Голова ФПУ Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий, керівник Департаменту профспілкового руху та зв’язків з громадськими організаціями апарату ФПУ Лариса Ровчак, близько 80 представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування, науковців, громадських активістів, представників вищих навчальних закладів та наукових установ міст Києва, Запоріжжя, Дніпра, Львова, Полтави, Харкова, Хмельницького, Одеси.

20221223 100735

Конференцію було організовано Академією праці, соціальних відносин і туризму (АПСВТ) Федерації профспілок України за підтримки Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

Перед початком роботи до присутніх звернувся Г.Осовий:

- Є велика честь бути серед учасників та організаторів цієї Конференції. Перед нами стоїть завдання вдосконалити нашу систему місцевого самоврядування та інтегрувати нашу систему цінностей до стандартів ЄС. Україна стала країною кандидатом в члени ЄС. Можна повідомити, що і ФПУ 6 грудня ц.р. у Брюсселі стала членською організацією ЄКП. Отже, таким чином, європейська профспілкова спільнота нам підставила своє плече підтримки.

20221223 100430

По своїх суті і змісту діяльності профспілки споріднені із системою організації місцевого самоврядування, тому що самі громадяни об’єднуються у профспілки і тому свої завдання, функції, механізми та способи діяльності у нас споріднені із тим, що роблять органи місцевого самоврядування. Профспілки представляють інтереси працівників майже в усіх сферах економічної діяльності: 46 всеукраїнських профспілок і 25 територіальних регіональних об’єднань профспілок, 36 тис первинних профспілкових організацій - це велика громада, яка зосереджена в усіх осередках місцевого самоврядування і нам належить чітко взаємодіяти і працювати у забезпеченні конституційних прав та свобод громадян, права на гідну працю, добробут людей і в цьому зміст нашої співпраці з органами місцевого самоврядування.

20221223 100702

В наших стратегічних документах, ухвалених на з’їздах ФПУ, ми зажди відзначаємо необхідність конструктивної співпраці з органами місцевого самоврядування. Ось наприклад, один з випусків нашої бібліотечки Голови профспілкового комітету, яку ми періодично випускаємо для профактиву, він має тему «Особливості діяльності профспілкових організацій в умовах децентралізації влади і створення об’єднаних територіальних громад». Отже, ми йдемо паралельним курсом і вважаємо, що в процесі трансформації місцевого самоврядування, децентралізації влади у нас є багато можливостей для співпраці. Насамперед, у сфері обміну інформацією, бо у кожній територіальній громаді є профспілка. Там є вчителі, лікарі, комунальне господарство, соціальна сфера, підприємства. Отже, як оці всі ланки профспілок зорганізувати та забезпечити їх належну взаємодію з територіальними громадами – оце є наше спільне завдання, яке ми маємо вирішувати разом. Тому ми будемо разом рухатись по шляху реалізації цих завдань.

Я бачу як і в попередніх конференціях, колосальний потенціал: наукове, експертне середовище, що залучене до роботи, я думаю, що така спільна співпраця, дискусія, обговорення проблем дадуть новий імпульс для вдосконалення нашої діяльності, а профспілки теж будуть орієнтуватись на ті рішення, що будуть ухвалені на цій конференції.

20221223 100802

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у своєму зверненні до учасників конференції зазначив:

«Серед низки важливих питань муніципальної реформи, які опрацьовує Український парламент, ‒ проєкт Закону «Про місцевий референдум», а також проєкт змін до Конституції України в частині децентралізації влади. З огляду на це закликаю долучитися всіх до обговорення цих проєктів. Упевнений, що професійна, наукова дискусія сприятимуть реалізації заходів та досягненню мети реформи місцевого самоврядування».

Керівник компоненту «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації» Ігор Парасюк наголосив:

«Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» вже вдруге підтримує конкурс молодих вчених-юристів, які мають амбіції зробити свій внесок у формування удосконаленого муніципального права. Його метою є надання наукового підґрунтя баченню сучасних напрямів розвитку реформи децентралізації в Україні відповідно до європейських принципів. Ми вважаємо, що сплав досвіду та молодечого запалу є важливим для подальшого розвитку галузі муніципального права».

ca6c570f74a00858518dc0f4c16891d9

Доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Академії праці, соціальних відносин і туризму Ярослав Журавель сказав:

«Дякую Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та його керівнику Габріелю Абрахаму за підтримку проведення конференції та конкурсу молодих вчених-юристів. Кращі пропозиції змін до законодавства України, запропоновані молодими вченими у наукових роботах та рекомендації учасників конференції будуть передані організаторами до профільних Міністерства та Комітету Верховної Ради України».

20221223 100552

Цього року вперше основою тематичних напрямків досліджень молодих вчених стали результати опитування керівників територіальних громад щодо актуальних проблем місцевого самоврядування, яке було проведено напередодні конкурсу.

Під час конференції було оголошено результати та нагороджено переможців конкурсу праць молодих вчених-юристів з проблематики сучасного стану законодавства України у сфері муніципального права.

IMG 46cdadf66f7d5e7b25f9e23d288fb929 V

Пресцентр ФПУ