20230516 102309

Голова ФПУ Григорій Осовий 16 травня взяв участь та виступив на Форумі голів первинних профспілкових організацій Київської обласної ради профспілок, присвяченому роботі  профспілок над створенням якісних трудових відносин.

 

У заході в’язали участь:

Сергій Савчук - Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні, Сергій Білецький, заступник голови Київської обласної державної адміністрації, Тетяна Семенова, заступниця голови Київської обласної ради, Василь Піддубний, голова Київського обласного об’єднання організацій роботодавців «Форум», Василь Фахутдінов, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області, Дмитро Кухнюк, голова Національної служби посередництва і примирення та ін..

20230516 101010

У сесії під назвою: «Роль сторін соціального діалогу у формуванні та забезпеченні якісних трудових відносин: бачення та інструменти реалізації» виступив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Він зазначив, що розглядаючи тему створення якісних трудових відносин, насамперед потрібно звернути увагу на закони, які мають бути націленими на створення стандартів гідної праці, на збалансування взаємин між працівником і роботодавцем, гармонізацію їх стосунків та забезпечувати права і гарантії працівникові.

Міжнародна організація праці (МОП) крок за кроком більше 100 років вибудовувала такі відносини. Ми, Україна, вже ратифікувала біля 70 конвенцій МОП, щоб запозичити для нас кращі норми і стандарти трудових відносин, які вже створені у світі. Тепер Україна на порозі до вступу в ЄС, а у Європі також є свої нормативно-правові акти, директиви, які визначають норми праці, а також соціальні стандарти і гарантії. Імплементація європейського законодавства до вітчизняного в тому числі покликана допомогти нам – профспілкам, як представникам працівників, так унормувати організацію праці, щоб вона була захищеною і безпечною.

20230516 101101

Нещодавно ФПУ стала членською організацією Європейської конфедерації профспілок (ЄКП) і у програмі дії цієї організації, яка буде ухвалюватись на наступному з’їзді ЄКП, в якому ми також братимемо участь, у цій програмі дій вже закладено створення Комітету ЄКП з  підтримки українських профспілок, зокрема, щодо набуття нами найкращих та передових норм і стандартів праці, які  притаманні для країн Європи.

На національному рівні також йде робота над реформуванням трудового законодавства. ФПУ і СПО об’єднань профспілок активно працюють над проектами законів і нормативно-правовими актами, як видає Уряд, спрямованими на переформовування сфери трудових відносин. Наші представники входять до складу тристоронніх робочих груп, тобто ми стоїмо на передовому рубежі цієї роботи - щодо запровадження в країні більш якісних соціально-трудових відносин. Наразі економічне становище працівників в нашій країні дуже складне: галопуюча інфляція, заморожені мінімалка і тарифна ставка 1-го розряду у бюджетній сфері, призупинена індексація грошових доходів населення тощо.

20230516 101605

Все це – виклики для нас і ми як представники і захисники прав працівників у рамках діючої Генугоди ініціюємо переговори з нашими соціальними партнерами стосовно перерахування зазначених показників хоча б на покриття рівня інфляції та пошуку фінансових ресурсів, які могли би бути спрямовані на реалізацію цього завдання з покращення матеріального становища працівників.

- У цілому соціальний діалог з точку зору формату є , - констатував Г. Осовий, - працює НТСЕР. Проте, завдання, які перед нами стоять, насамперед, з повоєнного відновлення України та залучення трудових ресурсів в нашу економіку, потребують консолідації і громадянського суспільства, роботодавців і бізнесу, щоб Україна за темпами економіки могла якомога швидше досягти рівня країн ЄС.

20230516 101329

Сергій Савчук - Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні привітав ініціативу трьох сторін соціального діалогу в Київській області, яка була підтримана МОП, обласним об'єднанням роботодавців та облрадою з проведення зазначеного Форуму.

- Ми щодня мріємо не лише про перемогу, але й думаємо про те, якою буде наша країна після війни. Ми в МОП теж задаємося цим питанням. Разом із Світовим Банком, ЄС, та всією Системою ООН ми долучилися до Швидкої оцінки збитків та потреб, спричинених 12 місяцями агресії рф проти України. Висновок такий: Україні потрібно 411 мільярдів доларів США (або 2,5 річних ВВП країни) на відновлення того, що вже було пошкоджено.

Але коли ми говоримо про відновлення, що ми маємо на увазі? Йдеться про відновлення на нових засадах: доступності, інклюзивності, енергоефективності та безбарєрності. Це повністю співпадає з очікуванням людей, а саме - нова Україна, що візьме в майбутнє лише найкраще з минулого та запропонує нові можливості для своїх людей. Ці очікування органічно транслюються на сферу праці. Ринок праці, що більше не спирається на дешеву робочу силу як конкуренту перевагу. Ринок праці з сильними державними інституціями, і потужними соціальними партнерами. Ринок праці, що пропонує достатню гнучкість для бізнесу, але й захищеність для працівників.

20230516 101230

Перед учасниками Форуму також виступили: Олександр Шубін, заступник Голови Федерації профспілок України, Андрій Харченко, перший заступник начальника Центрального міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, Василь Хвостіков, голова Київської обласної ради профспілок.

У секції «Колективні угоди та договори як інструмент практичного застосування політики з недопущення дискримінації, насильства і домагань на робочих місцях» спікерами виступили: Георгій Сандул, директор ГО «Трудові ініціативи», Ігор Мещан, директор департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації Олексій Дуля, голова первинної профспілкової організації ВАТ «Київський картонно-паперовий комбінат» Профспілки працівників лісових галузей України, Дмитро Костюк, директор Ірпінського економічного фахового коледжу НУБІП, Олександр Рижов, голова первинної організації Південно-західної регіональної служби Держветконтролю. Тетяна Ступник, голова Київської обласної організації Профспілки працівників лісових галузей України та ін..

20230516 1009250

Практичним завданням для учасників стало напрацювання типових положень щодо недопущення дискримінації, насильства та домагань для включення їх у колективні угоди та договори.

На Форумі була презентована Політика недопущення дискримінації, насильства та домагань у сфері праці в Київській області. Сторонами підписання документу виступили Київська обласна рада профспілок (КОРПС) та обласне об’єднання організацій роботодавців «Форум». Розроблений він був КОРПС за сприяння МОП та за ініціативної підтримки  роботодавців. Мета -  запобігання виникненню проявів дискримінації, будь-яких форм насильства і домагань на робочих місцях та усунення їх наслідків.

Як зазначено у документі, сторони Політики зобов’язуються всіляко сприяти ефективному її впровадженню, у тому числі шляхом консультацій та соціального діалогу на обласному, галузевому рівнях, а також на рівні підприємств, установ, організацій. Сторони зобов’язуються також включати положення Політики до колективних договорів і угод підприємств, установ, організацій Київської області.

20230516 100911

Пресцентр ФПУ