20.07.2023

19 липня п.р. до Миколаївської обласної ради профспілок з робочою поїдкою прибули Голова ФПУ Григорій Осовий та керівник департаменту корпоративних прав та майна апарату ФПУ Дмитро Довганенко.

Цього ж дня була проведена зустріч з профактивом членських організацій облпрофради, на яку була також запрошена в.о. начальника відділення НСПП в Миколаївській області Наталія Жуковська. Відкриваючи захід, голова Миколаївської облпрофради Любов Онищенко подякувала Голові ФПУ Григорію Осовому за приділену увагу та приїзд до Миколаївщини.

Григорій Осовий проінформував присутніх про поточну ситуацію, стан виконання рішень виборних органів ФПУ, актуалізацію завдань профспілок України в умовах війни та євроінтеграції.

20.07.23

Голова ФПУ зазначив, що за час війни був створений Гуманітарний штаб ФПУ з метою надання допомоги постраждалим від російської агресії та Збройним силам України. Наголосив, що 70 тис. внутрішньо переміщених осіб в Україні були забезпечені житлом та харчуванням в профспілкових санаторіях. На ці цілі було витрачено понад 160 млн. гривень.

Григорій Осовий підкреслив, що повномасштабна війна з росією обумовила процеси швидкої підготовки законодавства про працю, соціальне страхування, пенсійне та соціальне забезпечення громадян в умовах війни. Своєю місією в цьому процесі ФПУ визначила максимальне збереження трудових та соціальних гарантій працівників порівняно з мирним часом. Прийняті в період війни закони про трудові відносини у воєнний час, особливості соціального страхування, боротьби з безробіттям, соціальне забезпечення різних верств українського суспільства в переважній більшості включали в остаточній редакції профспілкові зауваження та пропозиції. ФПУ було опрацьовано понад 1500 законопроектів із зазначених питань.

21.07.203

Вагомий внесок ФПУ був належним чином оцінений європейською профспілковою спільнотою і ФПУ 23.05.2023 набула статусу повноправного членства у Європейській конфедерації профспілок.

По закінченню зустрічі окремі представники профспілкових організацій безпосередньо звернулись до Голови ФПУ за допомогою у зв’язку з порушенням прав профспілок на їх підприємствах. Так, на державному підприємстві «Миколаївський авіаремонтний завод «НАРП» створилася ситуація, коли голову профорганізації не допускають навіть на територію підприємства. Значною проблемою є реформування та об’єднання підприємств із обласних в регіональні, що призводить до ліквідації первинної профспілкової організації в області. Також піднімались інші проблемні питання.

20.07.203

Цього ж дня Голова ФПУ Григорій Осовий в Миколаївській облпрофраді провів робочу зустріч із заступником голови Миколаївської ОВА Олександром Трайтлі. В ході зустрічі була обговорена поточна ситуація та план відбудови. Григорій Осовий запропонував долучати до роботи по відбудові Миколаївщини профспілки України, які євроінтегровані і можуть сприяти наданню допомоги міжнародними організаціями. Григорій Осовий також проінформував про роботу профспілок з надання допомоги Збройним силам України та постраждалим від російської агресії.

Миколаївська обласна рада профспілок висловлює щиру вдячність керівництву ФПУ та безпосередньо Голові ФПУ Григорію Осовому за приділену увагу до постраждалої Миколаївщини та надання вагомої гуманітарної допомоги.

211.07.23

Миколаївська обласна рада профспілок