IMG 20230720 131811

Таку думку висловила голова Представництва Організації економічного співробітництва та розвитку  (ОЕСР) в Україні Розарія Пульїзі під час робочої зустрічі з Головою ФПУ Григорієм Осовим.

 

Зустріч відбулась у Будинку профспілок у Києві і була ініційована керівництвом (ОЕСР) – авторитетної міжнародної організації, членами якої на сьогодні є 38 країн світу, серед яких США, Японія, Німеччина та ін. За впливом ОЕСР належить до трійки провідних світових економічних установ (разом з МВФ та Світовим банком). Ще 70 країн мають статус партнерів ОЕСР, беручи участь у її діяльності.

Україна тісно співпрацює з ОЕСР в статусі асоційованого члена у рамках підписаної між Урядом України та організацією Угоди (ратифікована Верховною Радою України у лютому 2023 року (Закон України від 06.02.23 № 2900-ІХ).

У ході перемовин Розарія Пульїзі запевнила, що ОЕСР зможе допомогти у повоєнному розвитку України та проведенні необхідних реформ, а у профспілках організація бачить дієвих партнерів.

IMG 20230720 131201

- Ми вважаємо, що роль профспілок дуже важлива у процесі переходу від війни до миру, - сказала вона. - Наша думка базується на результатах проведених нами досліджень (експерт–оглядів), які свідчать, що громадянське суспільство в Україні є дуже активним та впливає на проведення визначних змін і трансформацій в державі. У свою чергу профспілки здатні консолідувати суспільство та стати майданчиком для висловлювання думок.

Отже, у ході розмови були підняті питання щодо ролі профспілок в післявоєнній відбудові та їх участі в реалізації програм з відновлення України,  а також щодо напрямів подальшого розвитку вітчизняного ринку праці.

Свої думки щодо цього висловили: заступник Голови ФПУ Олександр Шубін та Міхал Фаленчик - заступник керівника Представництва ОЕСР в Україні.

Зазначалось, що на початку червня ц.р. була ухвалена Програма ОЕСР для України, розрахована на 4 роки. Як повідомили представники ОЕСР, Програма розроблена спільно з Урядом України та у співпраці з ЄС та іншими організаціями, які тісно співпрацюють з Україною, зокрема, у напрямку післявоєнної відбудови України, а також перспектив вступу України до ЄС. Програма фокусується на таких основних напрямках: Національний план відновлення та розвитку України і на важливих аспектах, які розглядатимуться в контексті початкового діалогу щодо вступу України в ЄС.

Один з елементів цієї Програми безпосередньо стосується соціальної політики, до чого мають відношення і профспілки.

IMG 20230720 134312

Григорій Осовий, звертаючись до партнерів, зазначив, що ФПУ вітає початок роботи офісу ОЕСР в Україні, а також ставлення очільників Організації, які відзначають вагому роль українських профспілок у суспільстві.

і ставлення очільників Організації, які вбачають помітну роль профспілок в українському суспільстві.

- Сподіваємось на продуктивну співпрацю, тому що для нас є важливим безпосередній обмін досвідом з країнами, які досягли успіхів та помітних результатів у своєму економічному розвитку. Це може допомогти Україні рухатись у потрібному напрямку, - сказав Голова ФПУ. - Ми є найбільшим профспілковим об’єднанням країни, що об’єднує біля 3,5 млн. членів профспілок, які представляють усі галузі економіки, публічний та приватний її сектори. ФПУ як член СПО об’єднань профспілок, є стороною соціального діалогу і бере активну участь у прийнятті рішень з великого спектру питань, зокрема,  щодо зайнятості населення і кваліфікації робітників, безпеки на робочих місцях, забезпечення гідної праці та зарплати для працівників, соціального страхування та економічного захисту тощо.

Він розповів про стан ринку праці в Україні, охарактеризував економічне становище українських працівників та висловив власне бачення щодо змін, які належить провести в нашій країні у стислі терміни.

IMG 20230720 132836

- Економіка повинна давати ресурси для соціального розвитку, тому що внесок у людський капітал посилює економічну спроможність держави, - вважає Голова ФПУ. – Тому для сталого розвитку важливим є як економічний так і соціальний розвиток держави. На даний час для України першочерговим є економічне відродження, - дійсно, каїна має ресурсно підготуватись до післявоєнного періоду. Але економіку потрібно «розігріти» для того, щоб вона заробляла достатньо ресурсів і в т.ч. для забезпечення високих зарплат на виробництві. Це може стати одним з мотивів повернення працівників на підприємства, а українців після завершення війни на Батьківщину.

Для нас також пріоритетним фактором є те, що у період післявоєнної відбудови потрібно забезпечити дотримання трудових прав працівників, в тому числі і на соціальний захист, і на колективні перемовини і на діалог з роботодавцем і т.п. В цьому полягає місія профспілок  - захищати соціально-економічні права найманих працівників.

Г.Осовий розповів про діяльність ФПУ на міжнародному рівні та співпрацю з такими партнерами, як ЄКП, МКП, МОП та ін.

 

Відбувся всебічний обмін думками щодо перспектив відбудови економіки України, ролі та участі у цих процесах профспілок. На завершення Розарія Пульїзі подякувала представникам ФПУ за змістовну розмову і висловилась за необхідність продовження контактів.

- Ваша думка для нас важлива, - сказала вона та запевнила, що експерти ОЕСР із увагою поставляться до позиції профспілок та врахують її при формуванні своїх висновків щодо окремих напрямків подальшого розвитку України.

 

Більш детальну інформацію щодо ОЕСР та її діяльності в Україні дивиться у додатку.

IMG 20230720 132859

Пресцентр ФПУ