20240603 123314 09

Голова ФПУ Григорій Осовий провів робочу зустріч з головою ради профкомів ПАТ «Центренерго» та головою первинної профспілкової організації Трипільської ТЕС Олександром Шевчуком і головою Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості України Олександром Давиденком.

Голова первинки поінформував про технічний стан Трипільської теплоелектростанції та наслідки влучання ракетами по об’єкту, заходи, які наразі проводяться щодо ліквідації прильотів та відновлення діяльності підприємства.

На цей час, зазначив він, інфраструктура «Центренерго» практично знищена. Вуглегірська ТЕС захоплена росіянами, Трипільська і Зміївська ТЕС вщент розбиті після ракетних обстрілів. Фінансовий стан компанії дуже важкий. У цьому зв’язку Олександр Шевчук звернувся з проханням до голови ФПУ посприяти через міжнародні профспілкові об’єднання, національні профцентри у наданні допомоги трудовому колективу щодо закупівлі побутових приладів для відновлення функціоналу побутових приміщень та інше. І нагадати нашим закордонним партнерам про необхідність «закрити небо», інакше після відновлення роботи підприємств все може повторитися знову.

20240603 123217 09

У цій ситуації Григорій Осовий заявив, що по проблемам енергетичного сектору буде підготовлене спеціальне звернення профспілок до Уряду з метою відновлення і забезпечення роботи енергетичних підприємств, які зазнали великих руйнувань, щоб  у підсумку не втратити кваліфікований трудовий ресурс.

Учасники зустрічі також обговорили виконання галузевої угоди в енергетичному секторі, підвищення оплати праці, бронювання працівників на підприємствах, надання матеріальної допомоги працівникам, постраждалим під час обстрілів на робочих місцях та сім’ям, які втратили годувальника, виділення роботодавцями коштів на культурно-масову роботу, проведення переговорів щодо соціального захисту працівників, проблеми запровадження медичного соціального страхування в Україні, щоб зробити так, як це відбувається в європейських країнах.

20240603 123258

Мова йшла і про необхідність суспільного договору чи плану відбудови стосовно сектора праці, що потрібно для того, щоб праця була привабливою, люди поверталися із-за закордону, а ті хто працює в Україні розуміли, що про них піклуються. Визначивши збереження трудового потенціалу в енергетичному секторі, де працює переважно висококваліфікований персонал, -  першочерговим завданням.

Голова ФПУ також розповів про роботу, яку проводить Федерація профспілок  щодо  модернізації і оновлення своєї діяльності, виходячи із завдань, які стоять у період воєнного стану. Він повідомив, що у цьому контексті намічено провести з Європейською конфедерацією профспілок стратегічну сесію, з тим, щоб на чергову Раду ФПУ, яка планується у грудні ц.р., вийти з концептуальним баченням щодо проведення необхідних змін у профспілковій діяльності.

20240603 123157

ПРЕСЦЕНТР ФПУ