images 1

Центральний комітет Профспілки працівників культури України спільно з Міністерством культури, молоді та спорту України (МКМС) підписали Звернення з рекомендаціями про умови роботи закладів культури та закладів освіти в сфері культури в умовах карантину.

Керівникам структурних підрозділів у сфері культури обласних та Київської міської державних адміністрацій, керівникам структурних підрозділів культури органів місцевої влади, та органів місцевого самоврядування, а також керівникам підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МКМС, рекомендовано:

• забезпечити профілактичні заходи, які попередять масове розповсюдження гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, і гострих респіраторних інфекцій;
  • інформувати співробітників щодо того, як запобігти поширенню хвороби та дій у випадку захворювання;
  • відмовитись від проведення та участі у масових заходах у приміщеннях та на території підприємств, установ та організацій;
  • відтермінувати проведення засідань, нарад та інших колективних заходів до стабілізації ситуації, за потреби забезпечувати їх проведення в онлайн режимі;
  • обмежити/відтермінувати проведення запланованих заходів, у тому числі засідань атестаційних комісій для проведення атестації педагогічних працівників закладів спеціалізованої мистецької освіти, які атестуються в порядку, визначеному Типовим положенням про атестацію педагогічних працівників, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 06.10.2010 № 930 (зі змінами), до нормалізації епідемічної ситуації;
  • забезпечити часткове/повне переведення працівників на роботу в гнучкому та/або дистанційному режимі;
  • не проводити заходів з перевірки закладів мистецької освіти та дистанційної роботи їх працівників, у тому числі педагогічних працівників мистецьких шкіл, надавати їм організаційну, інформаційну та методичну допомогу в провадженні дистанційного навчання;
  • здійснювати оплату праці педагогічних працівників закладів мистецької освіти, у тому числі сумісників, які працюють дистанційно, у повному обсязі;
  • звернути увагу на те, що форми звітування виконання роботи педагогічними, науково-педагогічними працівниками закладів мистецької освіти у дистанційному режимі затверджується, а контроль за виконанням такої роботи здійснюється виключно керівниками цих закладів, що становить автономію закладів мистецької освіти, гарантовану Законом України «Про освіту»;
  • не допускати вивільнення працівників з підприємств, які тимчасово скоротили/призупинили діяльність та надання послуг;
  • не допускати примусового відправлення працівників у відпустки, зокрема без збереження заробітної плати на період карантину;
  • зберігати за працівниками на період карантину середню заробітну плату, розмір якої визначається згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати»;
  • вважати працівників, які фактично не виходять на роботу під час карантину, такими, що не виходять на роботу у зв’язку з простоєм (за винятком працівників закладів мистецької освіти, які працюють дистанційно, та оплата праці яких здійснюється в повному обсязі) та зберігати за ними середній заробіток за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров'я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України.

ЦК Профспілки працівників культури України