1584995488 488

Через карантин в Україні зупинився транспорт, закрилися ресторани і кафе, ринки, магазини. Це ті сфери, в яких працівники не можуть працювати повністю дистанційно. Якщо взяти дані Держстату про офіційно працевлаштованих, то тільки в цих сферах на роботу зараз не ходять принаймні 3 млн українців, в основному перебуваючи в неоплачуваних відпустках.

Всього ж за оцінками Федерації профспілок України від 35% до 50% офіційно працевлаштованих людей знаходяться у планових відпустках або відпустках за власний рахунок.

Приблизно 30% роботодавців перевели співробітників на дистанційну форму роботи. Якщо врахувати офіційно неоформлених, то таких людей близько 7 млн.

Продовжують працювати стабільно супермаркети, продуктові магазини, державні органи, а також стратегічні галузі, де безперервно працює виробництво – металургія, хімпром та інші промислові галузі. Але і там є ризики зменшення навантаження і переходу на неповний робочий тиждень.

Проте деякі сфери діяльності та компанії навпаки із запровадженням карантину активно почали шукати співробітників з метою посилення роботи. Серед таких, Нова Пошта (шукає близько 2 тис. кур’єрів), в зв’язку з підвищеним попитом на кур’єрську доставку; торгові мережі, які забезпечують життєдіяльність громадян та ін.

Окрім цього, окремі компанії шукають: особистого/корпоративного вірусолога-контролера, спеціалістів з охорони праці, водіїв та координаторів виїздів (для забезпечення трансферу працівників, які не можуть працювати дистанційно), операторів контакт-центру.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення апарату ФПУ