robota 09f7e d89d4

Як зазначає Міжнародна організація праці, сотні тисяч робочих місць зараз знаходиться під загрозою закриття. При цьому у всьому світі лише кожен п’ятий безробітний може розраховувати на допомогу по безробіттю.

Так, з урахуванням поточних світових тенденцій та виникнення пандемії COVID-19 Уряд України переглянув припущення та прогноз економічного та соціального розвитку України на 2020 рік.

У результаті прогноз ВВП України на цей рік був переглянутий - наразі очікується падіння на 3,9% порівняно зі зростанням на 3,7%, яке прогнозувалося раніше, до початку світової кризи. Рівень безробіття становитиме 9,4% проти прогнозованого 8,1%, а падіння реальної заробітної плати складе 0,3%.

Також, станом на 30 березня ц.р. внесені наступні зміни до законодавства:

  • прийнято постанову “Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу” (лінк на статтю Спрощено процедуру набуття статусу безробітного та отримання допомоги).
  • затверджено бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на 2020 рік. Відтак, бюджет збільшується майже на 500 млн грн, що дозволить збільшити кількість клієнтів державної служби зайнятості, які можуть скористатись соціальними програмами, що є важливим для підтримки безробітних.
  • прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)», яким розширено сферу дії поняття «часткове безробіття» на вжиття роботодавцем заходів щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання відповідного рішення місцевої державної адміністрації, а також визначено процедуру його набуття.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення апарату ФПУ