105 

Протягом березня 2020 року у Державному центрі зайнятості було зареєстровано майже 84 тис. вакансій, що на 32,5 % менше відповідного періоду 2019 року.

Очолили ТОП-3 видів економічної діяльності, за якими реєструвалися вакансії представники сільського, лісового та рибного господарства (36 тис. вакансій), наступні – переробна промисловість (10,5 тис.) та оптова/роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів (10 тис.). Зазначені показники вкотре вказують на зупинку економіки країни в зв’язку з карантинними заходами.

Окрім цього, протягом 1-8.04.2020 зареєстровано 12,5 тис. вакансій. Натомість 2,5 тис. працівників протягом зазначеного періоду були повідомлені про масове вивільнення.

Також, на виконання постанови Президії від 01.04.2020 № П-24-8г «Про особливості організації роботи і завдання Федерації профспілок України та її членських організацій на період дії карантину в Україні», від членських організацій ФПУ надійшли наступні моніторингові дані.

За інформацією Миколаївської обласної ради профспілок загрозлива ситуація у сфері торгівлі та громадського харчування. Так, на 50% працюють тільки 2 підприємства, які виробляють борошняні та кондитерські вироби. Вся роздрібна торгівельна мережа, заклади ресторанного господарства, автомобільний та речові ринки зачинені. Майже 30% працівників у відпустці без збереження заробітної плати на 14 робочих днів, а пенсійного віку - на 30 календарних днів, 10% знаходяться у плановій відпустці, адміністрація й бухгалтерія підприємств працюють у дистанційному режимі роботи.

Також, частина підприємств інших галузей на Миколаївщині масово відправляють працівників у відпустки за власний рахунок або переводять працівників у режим простою з оплатою відповідно до чинного законодавства.

В свою чергу, під час селекторної наради з головами обласних державних адміністрацій та міськими головами Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про розроблення окремої програми зі створення робочих місць, і закликав останніх надати відповідні заявки на «робочі руки» - кількість працівників і яких робітничих професій потрібні.

Департамент з питань економічного

розвитку та ціноутворення апарату ФПУ