visual 4

Кожен третій працівник працює з дому, а ті, хто знаходиться на своїх робочих місцях, вживають особливих запобіжних заходів – COVID-19 продемонстрував життєву важливість охорони праці.

Серед 530 тисяч смертей від COVID-19 в Європейському Союзі – тисячі працівників, які підхопили хворобу на робочих місцях. Ми сумуємо за їх втратою та висловлюємо співчуття і солідарність їхнім близьким. Ми також пам’ятаємо про тих, хто помер у минулому році від ракових захворювань, пов’язаних з роботою, від інших хворіб та нещасних випадків на виробництві: лише в Європі таких понад 100 тисяч.

Хоча вакцинація дає надію, охорона праці повинна залишатися безумовним пріоритетом у найближчі місяці та й надалі. Здоров’я та безпека – це не подарунок влади чи хорошого роботодавця. Здоров’я та безпека – це ВАШЕ право. Право, за яке борються профспілки!

У Європейському Союзі «кожен працівник має право на працю в умовах, які забезпечують охорону його здоров’я, його безпеку та повагу до його гідності». Законодавство ЄС.

  • зобов'язує роботодавців забезпечити здорові та безпечні робочі місця,
  • вимагає, щоб усі працівники були захищені законодавством про охорону праці,
  • надає працівникам право на інформацію та консультації з питань охорони праці та призначення представників з питань охорони праці.

Це означає, що роботодавці несуть відповідальність за очевидні ризики, такі як вплив небезпечних речовин, підняття важких вантажів чи часто повторювані рухи, а також за інші, менш загальновизнані ризики, такі як стрес, пов'язаний з роботою, переслідування та знущання.

Незважаючи на чіткі права, охорона праці ще далеко не є реальність для всіх працівників. Кожен третій працівник у Болгарії, Словаччині та Іспанії та майже половина працівників в Чехії та Греції, які повинні носити засоби індивідуального захисту на роботі, забезпечуються ними лише іноді, або взагалі не забезпечуються. Під час кризи COVID чимало працівників важливих служб, серед яких у таких сферах, як догляд та прибирання, більшість складають жінки, не мали належних засобів захисту. Те саме стосується працівників нестандартних форм зайнятості, чий обмежений соціальний захист не дає їм іншого вибору, окрім як продовжувати працювати, навіть якщо вони мають симптоми коронавірусу.

Чимало працівників не змогли забезпечити соціального дистанціювання. Робота з дому несе свої власні ризики, такі як зростання домашнього насильства (у деяких країнах ЄС воно зросло на третину під час локдауну), довший час без можливості відключення, та відсутність належного обладнання вдома. Зростання кількості працівників на цифрових платформах залишає все більше працівників без належного захисного обладнання – лише 35% працівників платформ відповіли, що їхня платформа вжила заходів, щоб допомогти їм під час пандемії.

Профспілки та представники з охорони праці відіграють життєво важливу роль у забезпеченні охорони праці на робочих місцях. Будь-який працівник, який піклується про власне здоров’я та безпеку на роботі, має вступити до профспілки та з’ясувати, чи є на підприємстві представник з охорони праці. Профспілка може допомогти в призначенні представника з охорони праці, і щоб до нього прислухалося керівництво.

Профспілки борються за покращення охорони праці на виробництві та в законодавстві. Профспілки домоглися від ЄС встановлення максимально допустимого рівня впливу на робочих місцях багатьох речовин, що викликають рак, і борються за посилення обмежень та їх встановлення для більшої кількості речовин. Профспілки домагаються більш жорстких юридичних зобов’язань для роботодавців щодо боротьби зі стресом та болями в спині (та іншими так званими порушеннями опорно-рухового апарату). Профспілки також наполягають на тому, щоб Міжнародна організація праці (МОП) реалізувала рішення сторічної конференції 2019 року зробити охорону праці основоположним правом на роботі.

Охорона праці – не лише в День пам’яті працівників, чи під час пандемії – це ваше право і на все життя – в буквальному розумінні!

 

Федерація профспілок України

Джерело:

https://www.etuc.org/en/document/28-april-workers-memorial-day-health-and-safety-your-right