177592520 2931457633753285 8733434502178460266 n

23 квітня відбулась Онлайн-конференція з нагоди Всесвітнього дня охорони праці за темою «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР (безпека та здоровя на роботі)», в якій прийняв участь заступник Голови ФПУ – Євген Драпятий.

Конференцію підготували та провели Держпраці України спільно з журналом «Охорона праці» за підтримки проекту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні». Тривала вона три години, і її учасниками стали близько 800 осіб.

На конференції виступили спікери з Державної служби України з питань праці, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міжнародної організації праці, Федерації профспілок України, Федерації роботодавців України, Фонду соціального страхування України та представники підприємств України, де впроваджені кращі практики з систем БЗР в сучасних умовах, зокрема, TOВ «Краснолиманське», ТОВ «Нова пошта», Національного фармацевтичного університету, м. Харків.

Учасники конференції обговорили стан охорони праці в Україні та основні заходи з забезпечення стійких систем безпеки та здоров’я на роботі, поділилися досвідом українських компаній у подоланні кризи, спричиненої пандемією COVID-19, розповіли про передові технології та методи побудови сучасної БЗР на українських підприємствах. зокрема, TOВ «Краснолиманське», ТОВ «Нова пошта», Національного фармацевтичного університету, м. Харків.

Під час конференції офіційно оголошенно результатів 10-го Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей», під час якого організатори представили переможців і їх художні роботи, продемонстрували нагороди і подарунки. та подякували спонсорам конкурсу компанії «DEZEGA», Державному агентству лісових ресурсів України, ТОВ «Компанія «БІКО», ТОВ «Нова пошта», компанії «Кернел», Рівненській АЕС, Професійній спілці працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України», АТ «Харківгаз», КП «Харківводоканал».

У своїй доповіді на Конференції заступник Голови ФПУ Євген Михайлович Драп’ятий висвітлив питання «Роль профспілок у забезпеченні стійких систем безпеки праці і охорони здоров’я працівників та у подоланні кризи, спричиненої пандемією COVID-19» (презентація додається).

У його доповіді відмічено про те, що економічна і соціальна криза в Україні, викликана зокрема й світовою пандемією COVID-19, ще більш поглибила кризу і у сфері безпеки праці.

За останні роки кількість працюючих в умовах, що не відповідають встановленим нормам з охорони праці, зросла до 30% від загальної чисельності працівників та складає майже 3 млн людей. У середньому в шкідливих та небезпечних умовах праці на сьогодні працює майже кожен третій робітник.

Більш ніж 70% підприємств України не відповідають вимогам норм безпеки, гігієни праці та санітарних правил, зокрема щодо функціонування на них систем опалення, вентиляції, освітлення та роботи санітарно-побутових приміщень тощо.

Профспілки стурбовані ростом травмування працівників за 2020-2021 рік, одночасно  зі збільшенням смертельних нещасних випадків та випадків з тяжкими наслідками.

Так, за 2020 рік  кількість  нещасних випадків на виробництві порівняно з 2019 роком збільшилась на 58 %, а кількість нещасних випадків зі смертельним наслідком збільшилась на 55 %.

Всього порівняно з 2019-м у 7 разів збільшилась кількість нещасних випадків на роботі, включаючи гострі професійні захворювання, в т.ч.  на  COVID-19. Кількість повідомлень про такі випадки і професійні захворювання із смертельними наслідками збільшилась на 25% (з 1228 до 1541). Однак, страховими випадками було визнано лише 16,3% несмертельних і 42,4% смертельних випадків, що позбавляє права працівників на отримання страхових виплат від Фонду соціального страхування і відновлення їх здоров’я, залишає працівника без засобів для існування та лікування.

Профспілки також стурбовані високим рівнем захворюваності і смертності, викликаною COVID-19, особливо серед медичних працівників, які перебувають в умовах підвищеного ризику. Кількість медичних працівників, інфікованих на COVID-19 за час пандемії, складає в середньому 20% від всіх захворілих в Україні. Кожен 5-й інфікований в Україні – працівник медзакладу. Це найбільший показник, ніж у всіх країнах ЄС та світу, який не перевищує більш ніж 10%.

Однак, на жаль замість вжиття дієвих державних заходів щодо кращого захисту життя і здоров’я працівників в умовах надзвичайної ситуації в Україні, внаслідок пандемії COVID-19, подолання її наслідків, попередження аварій, нещасних випадків та захворюваності, під приводом дерегуляції протягом останніх років відбувається руйнація всієї системи державного управління та належного захисту прав працівників у сфері охорони праці. Зявляється низька урядових законопроєктів, зокрема і законопроект Мінекономіки «Про безпеку і здоровя працівників», в яких значно звужуються трудові права працівників, їх належний соціальний захист, зокрема вилучаються права працівників, працюючих у тяжких та шкідливих умовах праці, на пільги і компенсації, регулювання цих питань у колективних договорах, а також намагаються виключити норми щодо права працівників на захист їх прав профспілками, представлення їх інтересів у перемовинах з роботодавцями та державними органами, права профспілок на здійснення заходів громадського контролю за додержанням законодавства та прав працівників у сфері охорони праці та інші.

Така ситуація в поєднанні з масштабним наступом на права трудящих та профспілок, зокрема на захист їх життя і здоров’я, потребує від сторін соціального діалогу більш конструктивних дій. Набуває особливо важливого суспільного значення повернення в суспільстві поваги до людини праці, до її гідності та належного забезпечення захисту її життя та здоров’я. Це спільне завдання всіх сторін соціального діалогу. Без консолідованих спільних дій сторін соціального діалогу реалізація цього завдання може не відбутися.

Для істотного поліпшення стану безпеки праці та подолання кризових явищ, вважаємо за необхідне  постійно контролювати негативні процеси у сфері безпеки праці, своєчасно й активно впливати на їх перебіг, кваліфіковано й ефективно захищати права працівників на безпечні і здорові умови праці, особливо в умовах надзвичайної ситуації, викликаної пандемією  COVID - 19.

Профспілки відіграють значну роль у захисті прав працівників у сфері охорони праці та системно працюють у цьому напрямку. Керуючись нормами Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та Закону України «Про охорону праці», профспілки здійснюють ефективний та дієвий громадський контроль за дотриманням на підприємствах, в установах та організаціях законодавства про охорону праці, а також беруть активну участь у роботі комісій (спеціальних комісій) з розслідування нещасних випадків та професійних захворювань, навчанні і перевірці знань з питань охорони праці, під час формування колективних договорів та угод.

З метою упередження порушення прав працівників на безпечні та здорові умови праці представниками територіальних профоб’єднань та всеукраїнських профспілок тільки за 2020 рік проведено близько 6500 обстежень (перевірок) підприємств, організацій або їх окремих підрозділів щодо дотримання роботодавцями законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та належного захисту життя і здоров’я працівників.

Під час проведених перевірок технічними інспекторами праці та представниками з питань охорони праці профспілок виявлено 28600 порушень вимог законодавства України з питань охорони праці, з яких усунуто 26200, що складає 92%.

За проведеними в ЄС дослідженнями, 7–8 виявлених та усунутих порушень з охорони праці зберігають ОДНЕ життя людини праці.

Протягом 2020 року на вимогу представників профспілок, з метою усунення загрози для життя та здоровя працюючих, було призупинено на необхідний для усунення цих загроз час роботу майже 800 машин, механізмів, устаткування, виробничих дільниць, цехів тощо.

Важливим завданням представника профспілки з охорони праці є участь у розслідуванні нещасних випадків та професійних захворювань працівників, головною метою якого є захист прав потерпілого, недопущення безпідставного звинувачення працівника у настанні нещасного випадку та забезпечення соціального захисту потерпілого або членів його родини.

Так, протягом 2020 року представники територіальних профоб’єднань та всеукраїнських профспілок взяли участь у розслідуванні близько 4,5 тис. нещасних випадків, гострих професійних захворювань, та участь у комісіях з розслідування більш ніж 2 тис. випадків професійних захворювань працівників, що сталися з членами профспілок. З них, за результатами роботи комісій з розслідування та позиції представників профспілок, визнано пов’язаними з виробництвом близько 70%. Це, в свою чергу, дає право потерпілому та членам його родини на отримання медичних послуг та відновлення його здоров’я, а також страхових виплат за рахунок Фонду соціального страхування України.

Щорічно технічні інспектори праці та інші представники профспілок з охорони праці розглядають близько 10 тис. звернень від членів профспілок щодо безпеки та умов праці, порушення порядку проведення розслідування нещасних випадків та профзахворювань. На вимогу відповідних профспілкових організацій та їх об’єднань майже 90% питань, що порушуються у вказаних зверненнях, вирішуються на користь працівників.

На сьогоднішній день загальна чисельність технічних інспекторів праці в центральних апаратах членських організацій ФПУ складає 170 осіб.  Разом з цим, у штаті центральних апаратів всеукраїнських (галузевих) профспілок, де відсутні технічні інспектори праці, обрано та виконують повноваження 17 осіб – представників профспілок з питань охорони праці за сумісництвом, але, на жаль, у вільний час від основної роботи за своєю основною посадою.

На рівні обласних, міських і районних організацій галузевих профспілок громадський контроль здійснюють близько 2 тис. представників профспілок.

На виробничому рівні громадський контроль за законодавством про охорону праці та соціальних захист потерпілих на виробництві здійснюють майже 36 тис. представників профспілок з питань охорони праці.

Разом з тим, слід зазначити, що незважаючи на активну діяльність технічних інспекторів праці та інших представників профспілок з питань охорони праці, їх зусиль вкрай недостатньо для того, щоб суттєво впливати на ситуацію з охороною праці. Масштаби порушень законодавства, прав працівників і профспілок у цій сфері з кожним роком зростають, а особливо шалених обертів набули поточного року.

Пандемія COVID-19 показала на практиці, наскільки важливими є питання безпеки і здоров’я працівників, які своєю працею створюють економічний потенціал держави, і наскільки серйозними можуть бути її економічні втрати, якщо цим питанням не приділяти належної уваги.

Профспілки закликають Уряд, органи місцевої влади, роботодавців, керівників підприємств, зокрема медичних установ, комунальних, пенітенціарних та інших установ і служб громадського обслуговування організувати системну роботу для фізичного і соціального захисту працівників, у тому числі медичних і соціальних служб, а також

Врахувати професійні ризики, посилені пандемією COVID-19 та запровадити відповідні заходи і програми профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

Збільшити інвестиції в системи охорони здоров’я і соціального забезпечення,  оплату праці і створення безпечних умов; забезпечити  фінансування «ковідного» фонду та адекватне укомплектування медичними кадрами закладів охорони здоров’я.

Організувати вчасну, доступну і якісну вакцинацію першочергово для осіб, які перебувають на першій лінії порятунку хворих  і лікуванні  громадян.

Розробити і подати на затвердження парламенту Загальнодержавну програму поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища в Україні

Розробити і подати на затвердження парламенту Національну програму з питань безпеки праці і охорони здоров’я медичних працівників.

Об’єднавши зусилля, зупинимо пандемію та збережемо життя і здоров’я наших громадян!

Вітаємо зі Всесвітнім Днем охорони праці!

Думайте про безпеку!

Працюйте безпечно!

Будьте у безпеці!

Запис конференції можна  переглянути на таких ресурсах:

Держпраці  https://dsp.gov.ua/vidbulasia-onlain-konferentsiia.../

журналу Охорона праці

на ФБ https://www.facebook.com/1415021262063604/videos/937780933707060

в Ютуб https://www.youtube.com/watch?v=pu9TLT1JiBc

Проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні»

Матеріали онлайн-конференції Держпраці та журналу «Охорона праці» до Всесвітнього дня БЗР — 2021

Завантажити презентації з онлайн-конференції до Всесвітнього дня БЗР 2021, яка пройшла 23 квітня 2021 року за підтримки Проєкту ЄС-МОП можна за посиланням.

Федерація профспілок України