budjvtraty

 

Майже три місяці в Україні триває повномасштабна збройна агресія Російської Федерації проти України, внаслідок якої російські окупанти розстрілюють і катують наших громадян, знищують майно, руйнують інфраструктуру і загалом стирають з лиця землі українські міста, селища і села.

На жаль, неможливо повернути найцінніше - людські життя, але необхідно змусити країну-агресора заплатити у повному обсязі за всі збитки і шкоду, завдані Україні, - вважають народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Доцільно звернути увагу на те, що наразі робиться в Україні для підрахунку відповідних втрат.

Так, з перших днів цієї агресії у лютому 2022 року KSE Institute (аналітичним центром при Київській школі економіки) спільно з Офісом Президента України, Мінекономіки, Мінреінтеграції, Мінінфраструктури, Мінрегіону розпочато реалізацію проекту «Росія заплатить» (https://damaged.in.ua), спрямованого на фіксацію, перевірку, аналіз та оцінку втрат інфраструктури України, завданих війною. За результатами аналізу, здійсненого в рамках цього проекту, станом на 10 травня п.р. сума прямих задокументованих збитків інфраструктури України складає вже понад 94,3 млрд дол. США, або майже 2,8 трлн грн. Зокрема пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше: 35,2 млн кв. метрів житлового фонду (орієнтовно на 31 млрд дол. США), 23,8 тис. км доріг (на 29,8 млрд дол. США), 208 підприємств (на 10,4 млрд дол. США), 12 цивільних аеропортів (на 6,8 млрд дол. США), 580 закладів охорони здоров’я (на 1,9 млрд дол. США), 295 мостів і мостових переходів (на 1,6 млрд дол. США), 992 заклади середньої та вищої освіти (на 1,3 млрд дол. США), 4,2 тис. га земельного фонду (на 1,1 млрд дол. США), 82 адміністративні будівлі (на 449 млн дол. США), 562 дитсадка (на 445 млн дол. США), 152 культурні споруди (на 329 млн дол. США), 27 нафтобаз (на 227 млн дол. США).

Водночас, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE Institute, загальні втрати економіки України через війну, враховуючи як прямі втрати (розраховані в цьому проекті), так і непрямі втрати (зниження ВВП, припинення інвестицій, відтік робочої сили, додаткові витрати на оборону та соціальну підтримку тощо), становлять орієнтовно 564–600 млрд дол. США.

Комітет з питань бюджету звертає увагу на доцільність об’єднання відповідних зусиль усіх зацікавлених сторін (органів влади, громадських установ, міжнародних організацій, іноземних експертів, постраждалих осіб) з метою забезпечення своєчасності, повноти і точності визначення усіх втрат України. Як наслідок, якісні результати такої роботи зможуть бути використані Україною передусім як докази для фіксації воєнних злочинів і порушень прав людини та відповідно для судових процесів і позовів проти Росії до міжнародних судів та з метою подальшого обов’язкового отримання репарацій від країни-агресора, а також для залучення міжнародної фінансової допомоги на відбудову України.

 

Детальніше: https://www.rada.gov.ua/news/razom/222946.html