8d5c159b27d138b082a8 1170x530 0 0 1 1

До кінця вересня ц.р. Міжнародна мережа солідарності та боротьби трудящих (ILNSS) очолить 2-й Конвой допомоги трудящим в Україні.

З 29 квітня по 2 травня відбувся 1-й Конвой допомоги трудящим в Україну, співорганізаторами якого виступили незалежні профспілки з Бразилії, Франції, Італії, Литви та Польщі. Одержувачем вантажу та грошей стала Незалежна профспілка гірників (яка також об'єднує працівників металургійної та машинобудівної галузей) з м. Кривий Ріг. Організувати супровід та зустріч нам допомогла організація "Соціальний рух" (Соцрух).

Відповідно до рекомендацій, надісланих учасниками трудового опору з Кривого Рогу, колона в першу чергу відправила речі першої необхідності для вимушених переселенців з окупованих та прифронтових територій, а саме: дитяче харчування, напівфабрикати та продукти харчування тривалого зберігання. Другу групу вантажів склали технічні засоби, необхідні у прифронтових районах та на звільнених від окупації територіях: дизельні електрогенератори, акумулятори, павербанки, сонячні батареї, набори інструментів, спецодяг, спальні мішки, рукавиці та інші речі, необхідні в умовах гострої нестачі продуктів харчування, електроенергії чи опалення.

Рішення про відправку 2-го Конвою допомоги робітникам в Україну було прийнято на основі розмов з профспілковими діячами та активістами з України. Він спрямований на посилення опору робітничого класу проти російського імперіалістичного вторгнення та антипрофспілкових і антисоціальних реформ українського уряду під час війни.

Проти наступу на трудові права під прикриттям війни

Про зміни у трудовому законодавстві в Україні сказано і написано багато. Основні факти та загрози зводяться до наступного:

Спроби дерегуляції праці робилися ще у 2019 та 2021 роках, але були відкладені через протидію профспілок.

З березня 2022 року вони знову з'явилися на порядку денному уряду, "обґрунтовані" необхідністю запровадження особливих заходів воєнного часу. Воєнний стан ускладнює можливість протесту та опору в нових умовах.

23 березня в парламенті був проголосований сумнозвісний Закон 2136. Він дає можливість роботодавцям, з одного боку, звільняти працівників, а з іншого - збільшувати робочий тиждень з 40 до 60 годин без будь-яких консультацій з профспілками.

Згідно із законопроектом 5371 (нині Закон 2423), працівники підприємств з кількістю працівників менше 250 осіб - близько 70% робочої сили - можуть втратити гарантії щодо тривалості робочого часу та захисту від звільнення.

У липні Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє роботодавцям припинити виплату заробітної плати працівникам, які були призвані або добровільно пішли в армію.

6 серпня Президент Володимир Зеленський підписав новий закон, що дозволяє укладати договори з нульовим робочим днем (це позбавляє працівників гарантованої мінімальної або максимальної тривалості робочого часу і ще більше наражає їх на загрозу не мати можливості заробити на життя при недостатньому обсязі роботи).

Ми вимагаємо відкликання нещодавніх змін у трудовому законодавстві України та посилення прав і повноважень трудящих, оскільки вони є основою війни. Саме в цьому тривожному контексті ми повинні підтвердити солідарність робітничого класу в усьому світі. Наші українські брати і сестри, незважаючи на свої обмежені ресурси, борються за збереження опору як проти російського імперіалізму, так і проти антисоціальних реформ українського уряду.

Логістика і способи підтримки

За повідомленнями Незалежної профспілки гірників з міста Кривий Ріг, все ще існує потреба в технічному та медичному обладнанні. Воно буде пріоритетним під час 2-го Конвою допомоги працівникам ILNSS в Україні.

Закупівлю та доставку координує польська профспілка Inicjatywa Pracownicza ("Робітнича ініціатива"). Переказ можна здійснити безпосередньо на банківський рахунок:

OZZ Inicjatywa Pracownicza

Volkswagen Bank direct

Rondo ONZ 1 00-124 Warszawa, woj. Mazowieckie, Polska

Код BIC/SWIFT: INGBPLPW

IBAN: PL88 2130 0004 2001 0577 6570 0001

НАЗВА: Пожертва для Конвою Допомоги Працівникам

Про отримані суми буде повідомлено, як і про всю роботу, яку виконує 2-й Конвой допомоги робітникам.

Наші вимоги

- Геть антисоціальні реформи під час і після війни!

- Солідарність зі збройним і неозброєним народним опором України проти російської імперіалістичної агресії!

- За списання українського зовнішнього боргу!

Міжнародна трудова мережа солідарності та боротьби