форум1 n 

          Ворожа агресія завдає нашій країні великих збитків і руйнувань. Не обходить війна стороною й Дніпропетровщину. Тому вже сьогодні треба думати,  як і хто буде відбудовувати зруйноване.

          Своє місце в цій роботі знаходять й профспілки. Вони вважають дуже своєчасними ініційовані Федерацією організацій роботодавців області заходи щодо перспектив післявоєнного відродження країни. І дуже важливо, що вони знаходять підтримку з боку уряду. Зокрема, на звернення учасників нещодавнього науково-практичного форуму «Переможемо – Відбудуємо!» Міністерство економіки України повідомило, що пропозиції дніпропетровців будуть враховані під час розробки Комплексного плану відновлення постраждалих регіонів і територій.

          Враховуються при цьому й перспективи розвитку будівельної галузі, її кадрового потенціалу. Саме питанням вдосконалення профосвіти й було присвячено проведений 11 жовтня у Дніпрі Міжнародний форум «Професійна освіта для повоєнної відбудови України – Переможниці!» в рамках реалізації українсько-німецького проєкту розвитку соціального партнерства.

У ньому взяли участь представники Директорату професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України, Дніпропетровської обласної воєнної державної адміністрації, Департаменту освіти і науки ОДА, Центру компетенцій та розвитку людського капіталу роботодавців України, Інституту професійно-технічної освіти Національної академії педагогічних наук України, Національна агенції кваліфікацій, Всеукраїнської асоціації працівників профтехосвіти, Грузинської асоціації роботодавців «GEA», Європейського фонду освіти (ETF), Інституту освітньої аналітики МОН України, Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, Всеукраїнської асоціації працівників ПТО Дніпропетровської області.

Під час цього заходу зазначалось, що трудовий потенціал в Україні може бути покращений лише завдяки прискореній модернізації профтехосвіти з урахуванням нагальних проблем економіки. Насамперед, це впровадження дуальної форми профтехосвіти, вибудова нової системи профорієнтації, розвиток наставництва на виробництві, запровадження нових професійних стандартів з урахуванням потреб роботодавців.

На вирішення цих питань й спрямовані зусилля соціальних партнерів – влади, роботодавців і профспілок, підкрслив під час свого виступу на форумі голова Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль. Вже сьогодні ми повинні спільно думати про те, хто буде піднімати країну з руїн. А це цілий комплекс складних проблем – економічних, соціальних, професійних. Профспілки, зазначив В.Дубіль, сподіваються, що міжнародний форум буде сприяти вдосконаленню системи профосвіти та поліпшенню її взаємодії з виробництвом.

Учасники форуму звернулись до Міністерства освіти і науки України за підтримкою в завершенні децентралізації професійно-технічної освіти з передачею освітніх закладів для управління на регіональний, обласний рівень, що відповідає європейському (німецькому) досвіду.

Вони також запропонували Службі зайнятості України поновити діяльність регіональних відділень з профорієнтації учнівської молоді, що також відповідає європейським стандартам.

                                                             Прес-центр Дніпропетровського

                                                             облпрофоб’єднання

http://www.doop.dp.ua/news/685-peremozhemo-vidbuduemo-2