310328305 631518975177583 6675801059600039386 n

 

Учасники та делегати П’ятого Конгресу Інтернаціоналу будівельників і деревообробників, який відбувся в Мадриді, активно долучилися до обговорення війни росії проти України, висловлення солідарності із народом України та закликали до мобілізації зусиль для надання гуманітарної допомоги постраждалим та подальшого відновлення нашої країни. Майже тисяча профспілковців будівельних галузей взяли участь у Конгресі, в тому числі більше 600 делегатів.

Одним із кроків на підтримку України стало голосування за Резолюцію, яка засуджує російську агресію, підтримує програми відбудови післявоєнної України та гідні умови праці для будівельників, закликає до продовження надання гуманітарної допомоги, пропонує профспілкам об’єднати зусилля навколо розробки програм професійного навчання для українських будівельників, які відновлять країну, та підкреслює важливість змістовного соціального діалогу та поваги до трудового законодавства та профспілок.

Нижче наведений текст Резолюції.

 

 

НАЗВА РЕЗОЛЮЦІЇ: МИР ТА ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ

 

КИМ ПОДАНА: ПРОФБУД (Профспілкою працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України)

 

КИМ ПІДТРИМАНО ПОДАННЯ: BYGGNADS (Профспілкою будівельників Швеції)

З ВІРОЮ В ТЕ, ЩО профспілки відграють вирішальну роль в просуванні миру та добробуту для людей,

ВІДЗНАЧАЮЧИ, що безкінечне варварське неспровоковане насилля з боку російської армії та її найманців в Україні, що почалось в лютому 2022 року, спричиняє нескінченні страждання українського народу та руйнування життя в незалежній демократичній державі,

ВИЗНАЮЧИ, що відбудова та відновлення життя в Україні потребуватиме величезних інвестицій та зусиль протягом багатьох десятирічь після звільнення від вторгнення. Мінімальна кількість робіт по відбудові критичної інфраструктури та житла для людей буде в 100 разів більше, ніж обсяг будівельного виробництва України в 2021 році,

НАГОЛОШУЮЧИ НА ТОМУ ФАКТІ, ЩО відбудова зруйнованого ландшафту в Україні має бути здійснена руками сотень тисяч працівників, багато з яких не повернуться з поля бою, де вони захищають свою країну, своїх близьких і майбутні покоління. Зростання масщтабів міграції також призведе до зникнення значної частини кваліфікованих працівників після війни. Значні інвестиції необхідно вкласти не лише в будівельні підряди, а й у програми професійної підготовки,

ВИЗНАЮЧИ, ЩО найтяжчий тягар війни несуть рядові працівники в умовах безробіття, економічної кризи, руйнування інфраструктури та житла, смертей і поранень,

члени Інтернаціоналу будівельників та деревообробників:

1.     ЗАКЛИКАЮТЬ до негайного і безумовного припинення агресії росії в Україні та виведення всіх її військ з усієї території України.

2.     ЗАСУДЖУЮТЬ будь-які акти анексії території як спадок темних часів імперіалізму.

3.     ВИСЛОВЛЮЮТЬ солідарність українській профспілці ПРОФБУД та іншим українським профспілкам, які докладають екстрених зусиль для відновлення нормального життя працівників у складних життєвих обставинах.

4.     ЦІНУЮТЬ солідарні внески до Солідарного фонду Інтернаціоналу для України та ЗАОХОЧУЮТЬ продовжувати подальші профспілкові пожертви.

5.     ВІТАЮТЬ спільні зусилля профспілок і роботодавців щодо розробки програм професійного навчання на найкращих прикладах паритарних дій для забезпечення кваліфікованими будівельними робітниками Програму великої відбудови України після війни.

6.     ВІРЯТЬ, що стале майбутнє для України та її народу можливе лише в атмосфері змістовного соціального діалогу, де поважається трудове законодавство та права профспілок, а для працівників створюються гідні умови праці.

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України