Комісія

27 жовтня 2022 року представники Ради профспілок Івано-Франківської області взяли участь в засіданні обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Під час засідання обговорювали питання стану заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах державної та комунальної  форми власності. Йшлося й про погашення заборгованості зі сплати страхових внесків до Пенсійного  фонду України.

Згідно з результатами профспілкового моніторингу станом на 01.10.2022 року інформацію про наявність боргів з оплати праці подали 19 установ і закладів , де є первинні профорганізації. В них обліковується понад 58.6 млн. грн. своєчасно невиплаченої заробітної плати. Як зазначалося, завдяки своєчасному втручанню Ради профспілок області та обласної галузевої ради  профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості вдалося забезпечувати виплату поточної заробітної плати з одночасним погашенням частини існуючого боргу працівникам Калуської ТЕЦ-Нова. За активної позиції обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я щодо захисту прав працівників  на своєчасну виплату заробітної плати  в рамках Угоди про  співпрацю ради профспілок області та Управління Держпраці в області  інспекторами  праці проведено заходи контролю в усіх закладах охорони здоров’я, де були наявні борги з оплати праці. Як результат – виплачено понад 75 відс. заборгованих перед працівниками коштів.

На засіданні обговорили проблемні питання, що заважають ефективній роботі підприємств й призводять до невиплати заробітної плати.  Мовилося й про шляхи погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах. Задля ефективного контролю за своєчасністю та достовірністю подання підприємствами,установами і організаціями на портали електронних сервісів  Мінекономіки прийнято рішення про обмін інформацією між усіма структурними підрозділами територіальних органів, профспілками та роботодавцями – членами обласної комісії з питань  погашення  заборгованості з виплати заробітної плати. За підсумками засідання напрацьовано алгоритм подальших дій, а керівникам обласних служб, структурних підрозділів ОДА, підприємств надано відповідні рекомендації щодо активізації роботи в напрямку погашення наявної заборгованості та недопущення її зростання.

Рада профспілок Івано-Франківської області