20230926 100307 

26 вересня відбулось засідання Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області (офлайн+онлайн) під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка.

 

Перед початком роботи Виконкому Сергій Анатолійович привітав присутніх з довгоочікуваною зустріччю, подякував за роботу в нелегких умовах та побажав всім натхнення та успіхів в подальшій роботі на благо людини праці.

По першому питанню «Роль профспілкових організацій у підготовці підприємств, установ і організацій до роботи в осінньо-зимових періоді 2023-2024 р.р. в умовах війни» доповіла завідувач відділом соціально-економічних, правових питань та охорони праці Наталя Гриценко, яка відзначила, що попри умови воєнного стану та складну соціально-економічну ситуацію, яка склалася внаслідок трансформаційних змін на ринку праці, реформування законодавства з питань соціально-трудових відносин, профспілкові організації Харківщини намагалися в повному обсязі виконувати свої статутні зобов’язання, в тому числі з забезпечення безпечних та нешкідливих умов праці.

У плановому порядку, незважаючи на обмеженість фінансових ресурсів та внаслідок зростання додаткових витрат, пов’язаних зі здійсненням заходів з допомоги територіальній обороні та ЗСУ, подоланням наслідків військової агресії, проводяться комплексні енергозберігаючі заходи: теплоізоляція комунікаційних труб, утеплення вікон, дверей, перевірка димовентиляційних каналів та лічильників, вимірювання опору ізоляції електросистем, перевірки роботи пожежних кранів та гідрантів, заміна ламп розжарювання на енергозберігаючі, здійснюються заходи з технічного нагляду та обслуговуванню систем теплопостачання, проводяться роботи з ревізії і ремонту енергокомунікацій, розподільчих пунктів та трансформаторних підстанцій; закуплені та установлені автономні електрогенератори.

За період війни внутрішні резерви багатьох підприємств, особливо критичної інфраструктури, вичерпалися, а заборгованість споживачів за надані комунальні послуги з кожним днем збільшується, що негативно  позначається на їх роботі  та не дозволяє направляти кошти на охорону праці в необхідному обсязі. Але, на більшості підприємств, установ і організацій Харківщини робота з підготовки до осінньо-зимових умов активно проводиться і профспілкові організації роблять все можливе для створення нормальних умов праці в осінньо-зимовий період. Ведеться пошук шляхів залучення додаткових коштів, гуманітарної допомоги від благодійних фондів, волонтерів, міжнародних та інших організацій для створення гідних умов під час роботи в осінньо-зимовий період 2023-2024 років.

Сьогодні, кожен із нас повинен долучитися до зміцнення енергетичної безпеки країни – раціонально користувався електроприладами, бути ощадливими, не перевантажувати систему, для збереження електроприладів та обладнання слідкувати за перепадами напруги, - підкреслила Наталя Олександрівна.

Голова ОПХО Сергій Тесленко висловив, що робота з охорони праці дуже складна, вона була непростою і в мирний час, а сьогодні, особливо в період російської агресії, все легко списати на війну, але незважаючи ні на що, наше завдання завжди бути на захисті людини праці, яка сьогодні своєю працею наближає нас до Перемоги. І саме в ці часи, ми повинні консолідуватися, виявити незламну солідарність, аби захистити працівників в часи військової агресії російської федерації.

Це питання жваво обговорили члени виконкому, розуміючи його важливість та значущість в надзвичайно складні для країни умови воєнного часу. Слово брали голова Харківської обласної організацій професійної спілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення України Лариса Успенська, голова Харківської обласної організації Профспілки працівників енергетики та електротехнічної енергетики України Микола Кригін, голова первинної організації профспілки працівників вугільної промисловості України ХМЗ «Світло шахтаря» Світлана Щабельна.

Друге питанням порядку денного «Про відзначення Всесвітнього Дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю» доповів завідуючий відділом організаційно-статутних питань а зв’язків з членськими організаціями ОПХО Анатолій Голєніщев. Він нагадав, що починаючи з 2008 року, щорічно 7 жовтня відзначається Всесвітній день дій за гідну працю. У цей день профспілки усього світу спільно виступають за забезпечення усіх трудящих гідною працею.

Кожна людина заслуговує на гідне життя, де вона могла би реалізувати всі свої основні потреби. Значну роль у здобутті гідного життя грає робота. Мільйони людей, що шукають роботу, мають потребу в тому, щоб уряд забезпечував соціальний захист, закріплення прав трудящих у законодавстві та забезпечення їх на практиці.

Шалена інфляція, спричинена надприбутками потужних корпорацій, які контролюють енергетику, транспорт, продовольство та інші життєво важливі товари, призводить до того, що все більше працівників та їхніх родин опиняються за межею бідності. Більше половини домогосподарств ледве зводять кінці з кінцями, а 10% – не мають змоги оплатити витрати на найнеобхідніші товари чи послуги.

Пандемія COVID-19 та вторгнення рф в Україну мали драматичний вплив на постачання товарів, а корпоративні прибутки від цих криз продовжують безконтрольно використовуватися. Це відбувається на тлі десятирічного зниження частки добробуту, що припадає на працюючих людей, оскільки придушення профспілкової діяльності, зокрема колективних переговорів, веде до того, що працівники вже отримують менше, ніж їм належить.

Справедливість в оплаті праці – це наріжний камінь суспільного договору між працівниками, урядами та роботодавцями, який був порушений в інтересах корпоративної жадібності. Тому, у Всесвітній день гідної праці, ми вважаємо, що ми маємо поставити на щит питання номер 1 – необхідність підвищення зарплати українських працівників, зважаючи на те, що мінімальна зарплата вже майже 2 роки лишається без перегляду – 6700 грн. при інфляції, яка минулого року сягнула 26%, цього року вона також велика, тому потрібно на це реагувати.

Ще один фактор, який ми маємо сьогодні враховувати, це мотивація повернення до України людей, які виїхали, якщо все у нас так полишиться – зарплати невеликі, умови праці також, нам буде важко переконувати людей повернутися до України. Відзначення на міжнародному рівні Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю – це час мобілізації профспілок у всьому світі на захист гідної праці з метою подолання бідності.

Члени Виконкому ОПХО схвалили Заяву Виконкому Об’єднання профспілок Харківської області до Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю та затвердили План заходів ОПХО, його членських організацій до Всесвітнього дня дій за гідну працю, Міжнародного дня боротьби з бідністю.

«Про затвердження витрат Фонду «Відродження Палацу Праці» Об’єднання профспілок Харківської області» доповідав генеральний директор підприємства „Палац Праці” ОПХО Леонід Ступак та головний бухгалтер ОПХО Валентина Шептура. Була доведена інформація про наповнення Фонду та хід виконання ремонтно-відновлювальних робіт будинку Палац Праці та затверджені відповідні витрати.

20230926 100138

Головний бухгалтер ОПХО Валентина Шептура доповіла про зарахування коштів у сумі 48995,00, які ОПХО мало б сплатити, як членські внески на статутну діяльність ФПУ у 2023 році, до Фонду «Відродження Палацу Праці» Об’єднання профспілок Харківської області.

Члени Виконкому ОПХО одноголосно підтримали клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Об’єднання профспілок Харківської області головного бухгалтера Профспілки працівників АТ «Харківгаз» Надію Полов’янську за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, забезпечення кошторисно-фінансової діяльності Профспілки працівників АТ ”Харківгаз”, наполегливість і активну участь у справі захисту соціально-економічних прав працівників, а також про нагородження Почесною грамотою ОПХО працівників харчових підприємств з нагоди Дня працівників харчової промисловості.

Генеральний директор підприємства „Палац Праці” ОПХО Леонід Ступак доповів, що у зв’язку зі значним підвищенням цін на товари, матеріали, роботи, послуги (більш ніж на 30%), які необхідні для відновлення будівлі «Палац Праці» і утримання будинку та  прибудинкової території в належному технічному та санітарному стані потрібно встановити нові платежі за користування приміщеннями Палацу Праці. Члени Виконкому ОПХО одноголосно підтримали його пропозицію.

Леонід Андрійович також довів до присутніх питання та узгодження умов надання в оренду приміщень Палацу Праці. І це питання було підтримано членами Виконкому ОПХО.

 

Об’єднання профспілок Харківської області