семінар 1

 

На таку тему 14 листопада 2023 проведено навчальний семінар для голів та бухгалтерів обласних організації профспілок, організований Радою профспілок Івано-Франківської області із залученням фахівців головного управління Державної Податкової Служби в області.

 

В умовах воєнного стану Рада профспілок та її членські організації поряд з виконанням своїх статутних завдань, відповідно до частини першої статті 14 Закону України від 15.03.2022 № 2136 “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” сприяють обороноздатності держави, підтримують мобілізованих членів профспілки, їх сім’ї та внутрішньо переміщених осіб. З самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну профспілки Прикарпаття активно залучаються до надання гуманітарної, волонтерської, матеріальної допомоги -  хто коштами, хто товарами, хто медикаментами. Отож, питання як правильно оподатковувати грошову та гуманітарну допомогу є зараз дуже актуальним.

Про всі законодавчі нюанси оподаткування благодійної допомоги в період дії воєнного стану та порядок  звітування неприбуткових організацій розповіли сьогодні фахівці Головного управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків з громадян та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС Оксана Жураківська розповіла, що профспілкова організація вправі надати нецільову допомогу члену профспілки на будь-які цілі, про які він зазначить в заяві. При цьому зазначила, що для того, щоб така допомога не підлягала оподаткуванню, її сума не повинна перевищувати за рік 3760 грн (у 2023 році). Якщо розмір допомоги буде більший, вона оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5%.

Також Оксана Жураківська поінформувала про порядок заповнення звіту за формою 4ДФ у разі виплати такої допомоги. 

Головний  державний інспектор управління  оподаткування юридичних осіб Любов Пазюк розповіла про порядок заповнення Звіту неприбуткових організацій, терміни та шляхи подання звітності. Також зазначила, що в умовах воєнного стану неприбуткові організації незалежно від ознаки неприбутковості, та незалежно від цілей їх діяльності за їх установчими документами можуть здійснювати благодійну допомогу для ЗСУ, військових формувань, частин, підрозділів, установ або організацій, які утворені відповідно до законів України та утримуються за рахунок бюджету для потреб забезпечення оборони держави. При цьому такі організації не втратять свій статус.

Також зазначила, що на період дії воєнного стану неприбуткова організація може перераховувати кошти на спеціальні рахунки, відкриті НБУ для збору коштів та надання благодійної допомоги.

Під час заходу податківці відповіли на всі питання, які цікавили представників профспілкових організацій. Зокрема, про особливості надання за рахунок профспілкових коштів різних видів допомоги без втрати статусу неприбуткової організації, можливість отримання податкового повідомлення-рішення на сплату податку на нерухомість та земельному податку в Електронному кабінеті платника, про терміни сплати майнових податків та про продовження терміну дії електронного цифрового підпису інформували начальник управління по роботі з податковим боргом Світлана Томашівська та начальник відділу адміністрування ЄСВ Майя Лоїв.

Також фахівці зазначили, що усю актуальну інформацію про податкове законодавство платники податків можуть дізнатись на веб-сторінці ГУ ДПС в області в мережі Інтернет: на офіційній сторінці та в мережі Фейсбук і на Телеграм-каналі.

семінар 2

Рада профспілок Івано-Франківської області