8 201123

17 листопада 2023 р. в Будинку профспілок України відбулась чергова зустріч сторін, які спрямовують зусилля в розробці підходів та організації доступних механізмів гуманітарного розмінування для аграрних підприємств, фермерських та особистих селянських господарств.

ЗВАЖАЮЧИ на те, що Україна є аграрною країною з багатою сільськогосподарською історією. Сотні тисяч особистих селянських господарств і фермерських підприємств відіграють важливу роль у виробництві сільськогосподарської продукції, яка забезпечує внутрішню продовольчу безпеку країни. Однак наслідки конфлікту на сході України, зокрема масове поширення нерозірваних боєприпасів, стали серйозною загрозою безпеці господарювання.

РОЗУМІЮЧИ важливість вжиття заходів оперативного гуманітарного розмінування аграрних підприємств, селянських господарств та фермерств, як запоруки безпеки праці та життя, збереження  продуктивності, ресурсів та інвестицій, забезпечення продовольчої безпеки країни.

УСВІДОМЛЮЮЧИ необхідність зміцнення економічного, науково-технічного, навчального та технологічного співробітництва між Сторонами, залучення коштів та благодійної допомоги з метою проведення діяльності щодо зниження мінної небезпеки до рівня, при якому якому економічний, соціальний і фізіологічний розвиток може здійснюватися безперешкодно, не наражаючись впливу обмежень, що викликаються впливом вибухонебезпечних предметів, - це головні тези Меморандуму про співробітництво, який сьогодні підписали керівники:

6 201123

-         Світлана САМОСУД – голова Профспілки працівників АПК;

-         Микола СТРИЖАК – президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України;

-         Олексій КРИХТІН – голова Профспілки банківських та фінансових установ;

-         Наталія ЗЕМЛЯНСЬКА – голова Профспілки виробничників, підприємців та трудових мігрантів;

-         Сергій ПЕТРЕНКО – директор International Demining Group;

«Відновимо поля разом!» - Микола АЛФЬОРОВ - заступник директора департаменту малого та середнього бізнесу АБ Укргазбанк презентував нову програму кредитування аграрної галузі для розмінування полів в межах програми «Доступні кредити 5-7-9%». Завдяки кредитній підтримці банку аграрії матимуть змогу скористатись послугами сертифікованих операторів протимінної діяльності та скоріше відновити роботи з вирощування врожаю.

3 201123

Зважаючи на зростання смертельних випадків при самостійному розмінуванні полів та враховуючи, що з огляду зимового періоду процеси гуманітарного очищення територій від вибухових пристроїв призупиняються, Сторони домовились запустити ряд інформаційно – просвітницьких заходів щодо небезпек самостійного розмінування та кримінальної відповідальності, якщо до цього ще й залучені сторонні особи без відповідної професійної підготовки та сертифікації.

 

За матеріалами Профспілки працівників АПК

джерело: http://profapk.org.ua/news/news_apk/3294.html