12017

Саме у цей день 1990 року ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про захист прав усіх трудящих-мігрантів та членів їх сімей. Він покликаний привернути увагу до значної кількості мігрантів, що опинилися в скрутному становищі й потребують допомоги.

 

Через військову агресію росії, починаючи з 2014 року, в Україні з‘явилися сотні тисяч внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути власні домівки та шукати прихисток в більш безпечних регіонах нашої країни. Водночас широкомасштабне вторгнення на територію нашої держави у лютому 2022 року спровокувало багатомільйонну хвилю українських мігрантів, яких доля розкидала у різні куточки світу, а «міграція» набула нового сенсу для всіх українців. 

Українці були змушені покинути свої домівки буквально з "однією валізою", в яку вмістилось усе їхнє життя. Вони рятували себе, своїх дітей, рідних та близьких. І тікали світ за очі у пошуках безпеки, прихистку та даху над головою.

Близько 6,5 млн. українців перебувають за кордоном через повномасштабне російське вторгнення. Залишитись там назовсім можуть від 1,3 млн до 3,3 млн залежно від оптимістичного чи песимістичного сценарію війни.

Федерація профспілок України системно займається цим питанням фокусуючи увагу міжнародних профцентрів і організацій на вирішенні проблемних питань українських біженців у країнах перебування. За сприяння Міжнародної організації праці ц.р. ФПУ провела в Молдові конференцію присвячену ролі профспілок у роботі з українськими біженцями, зокрема щодо захисту трудящих-мігрантів та забезпечення доступу до гідної праці через відповідні конвенції МОП №№ 97, 143,155, 181,187 та 190 та надання відповідної методичної і практичної допомоги.   

Федерація профспілок України висловлює подяку всім країнам, які надали підтримку, тимчасовий прихисток та роботу нашим громадянам. Дякуємо всім, хто не залишив нас віч-на-віч з бідою і протягнув руку підтримки у тяжкий для України час. Віримо у перемогу України і що кожен українець якнайшвидше зможе повернутися додому. Ми сумлінно працюємо щодня, аби пришвидшити та полегшити шлях наших співгромадян до рідної домівки. 

Наближаємо перемогу разом! 

ПРЕСЦЕНТР ФПУ