343447516 272889778408645 5580819399373285827 n
Проблематику виробничого травматизму та загострення професійних захворювань на підприємствах обговорено 27 квітня під час круглого столу «Безпечне та здорове робоче середовище – основний принцип та право на роботі». Захід організовано та відбувся у Федерації профспілок Черкаської області до Всесвітнього дня охорони праці.
 
Про це повідомив голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Шевченко.
 
Право на безпечні і здорові умови праці гарантується Конституцією України кожному працівнику, а обов'язок забезпечити безпечні і нешкідливі умови праці покладається на власника виробництва. Це співпадає з девізом, проголошеним цьогоріч до відзначення Всесвітнього дня охорони праці "Безпечне та здорове середовище - основний принцип та право на роботі".
Яка в умовах воєнного стану ситуація з виробничим травматизмом, профзахворюваністю, розслідуванням нещасних випадків на виробництві, проведенням медичних оглядів працівників на підприємствах області, наслідків реформування фондів соціального страхування, про обмеженість наглядової функції держпраці, впровадження вимог законодавства країн Євросоюзу в нашій країні говорили сьогодні учасники тематичного круглого столу у Федерації профспілок області.
Констатували суспільні зміни щодо зміщення підходів від виправлення причин травматизму та компенсації втрат до запобігання їх ризиків. Учасники з тривогою говорили про неминучі негативні наслідки ліквідації фонду соціального страхування, що знижує можливості застрахованої особи на відновлення працездатності в санаторно-курортних закладах, отримання технічних засобів реабілітації тощо.
343651488 623314842641785 1497510315674652184 n
Представники профспілок, обласної військової адміністрації, об'єднання роботодавців, Держпраці, Пенсійного фонду України, Управління охорони здоров'я, Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, НСПП, центру зайнятості, навчальних закладів освіти та відповідальні за охорону праці підприємств області надали пропозиції щодо удосконалення нормативно - правової бази з охорони праці. Це стосується ліквідації розбіжностей в існуючому законодавстві, проходження медичних оглядів працівників, атестації робочих місць, відповідальності контролюючих органів за неправомірні вимоги до підприємств. Страхова компанія "ВАРТО" презентувала досвід впровадження добровільного медичного страхування на підприємствах області.
У роботі круглого столу взяли участь заступник начальника Головного управління Фонду в області Віталій Таран та керівник відділу профілактики та розслідування нещасних випадків Анатолій Карпенко.
Він поінформував про нові функції Пенсійного фонду, з-поміж яких:
👉 проведення розслідувань та ведення обліку аварій і нещасних випадків на виробництві, аналіз їхніх причин;
👉 вивчення стану, умов, безпеки, охорони праці та профілактичної роботи на підприємствах, у фізичних осіб, які використовують найману працю;
👉 надання страхувальникам необхідних консультацій щодо створення та реалізації ними ефективної системи управління охороною праці.
📌 Зазначив, що у першому кварталі 2023 року до Головного управління надійшло 19 повідомлень про нещасні випадки на виробництві та 1 повідомлення від Держпраці, в якому повідомлялося про травмування на виробництві 23 працівників, з них 10 – смертельно.
Посадові особи профільного відділу Головного управління взяли участь у роботі 51 комісії з розслідування нещасних випадків. У першому кварталі завершено розслідування 22 нещасних випадків, із них 12 визнано пов’язаними з виробництвом.
 
343456349 2225166187871739 2834491329911460744 n
 
Основними причинами нещасних випадків, які визнано пов’язаними із виробництвом, є:
🔺 невиконання вимог інструкції з охорони праці;
🔺 неякісні інструкції з охорони праці;
🔺 відсутність або неякісне проведення інструктажу;
🔺 недосконалість технологічного процесу.
Найбільш травмонебезпечними виявилися суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з будівничою, хімічною, харчовою, соціально-культурною, водопровідно-каналізаційною сферами.
Загальнені пропозиції буде направлено до Федерації профспілок України для врахування в роботі з Парламентом, Урядом.
 
Федерація профспілок Черкаської області