ФОТО

 

Виповнилось 200 років з дня народження Тараса Григоровича Шевченка. Неможливо уявити Україну без Шевченка. В ньому вся наша історія, все буття, дійсність і найпотаємніші сподівання. Нас просто не існує без нього. І цьогоріч, як ніколи пророчо стукають  у наші серця Тарасові  слова про  любов до України.       

За сприяння обкому профспілки працівників культури (голова Б.Бойчук) в бібліотеках м.Івано-Франківська з цієї нагоди проведено ряд святвкових заходів.      

В обласній універсальній науковій бібліотеці ім.І.Франка відбулись літературознавчі студії для молоді «Світова велич Шевченка». Зокрема, презентовано постать видатного генія українського народу в контексті значення його творчості для світової літератури. Адже поезія Шевченка перекладена багатьма мовами народів світу, творчій спадщині поета присвячена велика кількість літературознавчих розвідок як вітчизняних, так і зарубіжних науковців. 200-річчя з його дня народження включене до календаря пам'ятних дат ЮНЕСКО.     

Гостям заходу була також презентована книжкова виставка «Шевченкове слово мовами народів світу», яка знайомить читачів з перекладами творів Тараса Григоровича, а також книгами про його життєвий та творчий шлях. Школярі читали поезію Шевченка українською, англійською та польською мовами, а також взяли участь у іграх, вікторинах та конкурсах.     

Обласна бібліотека для юнацтва та літературний музей Прикарпаття провели літературно-мистецькі  Шевченківські читання «Велич поета - до кожного серця». Презентовано книжкові виставки: «У кожній думці Кобзаря, живе могутня Україна», «В своїй хаті своя правда», “Скульптурна шевченкіана Прикарпаття”  

З нагоди шевченківських днів в обласній бібліотеці для юнацтва також відбулась медіа-презентація "У майбуття із молоддю іде пророк зорі". Учні школи №5 розкрили ті сторінки Шевченкіани, що залишаються поза шкільною програмою, але є цікавими та такими, що спонукають учнів до самостійного вивчення біографії Шевченка, його творчої і духовної спадщини.

В рамках Всеукраїнського тижня юнацької книги «Шанує Шевченка велика родина» проведено поетичний марафон «Слухайте голос безсмертного Тараса». Його учасники - учні 8-В класу ЗОШ № 21, члени літературного гуртка художнього читання «Істина» з центру дитячої та юнацької творчості, гуртка художнього читання «Скарбниця слова» з муніципального центру дозвілля та вихованці студентського центру культури та дозвілля Прикарпатського нацыонального університету ім. В. Стефаника декламували поетичні твори Т. Г. Шевченка, а саме: «Минають дні, минають ночі…», «Мені тринадцятий минало», «І мертвим, і живим, і ненародженим…», «Іван Підкова». «Думи мої, думи мої…», «Мені однаково, чи буду», «Лілея», «Заповіт», уривки з поем «Великий льох» та «Гайдамаки».

В обласній бібліотеці для дітей під час відзначення 200-літнього ювілею з дня народження Т.Г.Шевченка проведений традиційний Тиждень дитячого читання, відкриття якого було організовано як театралізована вистава. Милували око і яскраво оформлені книжково-ілюстративні виставки та роботами учнів Івано-Франківської  художньої школи. Також презентована книга для дітей письменниці і поетеси Віри Багірової під назвою «Тарасова Україна», в якій подано чимало невідомих фактів з дитинства юного Кобзаря. Леймотивом святкового заходу стали виступи  учасників гуртка-студії «Натхнення» центру дитячої творчості та учнів дитячої музичної школи №1 з м.Івано-Франківська.                        

                                                       

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області

 

ФОТО 1

 

ФОТО 2