31

 

Заява

Федерації профспілок Рівненської області

з приводу збільшення

комунальних тарифів для населення

 на газ, теплопостачання та електрику

 

Уряд України та Верховна Рада вже вкотрий раз за вимогою МВФ та з метою отримання чергових кредитів, тягар здорожчання комунальних тарифів на газ та електроенергію перекладає на плечі своїх громадян.

З першого травня 2014 року більш, ніж на половину підвищується ціна на газ, від 10 до 40 відсотків з першого червня – зростають ціни на електроенергію для потреб населенння, а з першого липня передбачається підвищення на 40% ціни на теплову енергію. Очевидно, що це призведе до погіршення фінансово-економічного стану багатьох сімей. Чимало з них - будуть просто неспроможні проплачувати зрослі комунальні тарифи. Разом з тим , за оцінками експертів, газовидобувні підприємства та газотранспортні компанії, які видобувають на території України дешевий газ, отримують надприбутки, а вітчизняні АЕС, у тому числі і Рівненська, через вироблення надлишків електроенергії мають великі проблеми з її транспортуванням і збутом.

Тож, чому громадяни України змушені за спекулятивними цінами купувати український газ і закривати власними грошима проблеми компаній, які виробляють електроенергію.

І це при тому, що більша частина українців свої трудові обов’язки виконують в умовах вкрай низьких заробітних плат і отримують мізерні пенсії.

Профспілчани Рівненщини вкотре наголошують: дешевий газ вітчизняного виробництва повинен використовуватися виключно на потреби населення; жителі Рівненської області, які живуть в оточенні трьох електростанцій, повинні мати преференції на зниження ціни електроенергії, яка виробляється Рівненською АЕС.

Вимагаємо:

-         впровадження справедливих, диференційованих тарифів на газ та електроенергію;

-                             залишення без нових змін ціни на газ для споживачів, що використовують газ у мінімальних обсягах до 2500 куб.м. на рік.

-                             здійснення зміни ціни на енергоносії поступово, із застосування адресних житлових субсидій для малозабезпечених категорій населення;

-                             забезпечення власного видобутку газу та використання його виключно для потреб населення.

Ми наполягаємо, ціна на газ та електроенергію повинна бути прозорою на всьому ланцюгу: від місця видобутку та виробітку до оселі споживача. Недопустимою є ситуація, коли такі важливі рішення, урядовими колами приймаються без широкого попереднього обговорення і урахування думки населення. Очевидно, що ці волюнтаристські рішення призведуть до енергетичної бідності людей праці та ще більшого погіршення якості життя громадян.

Федерація профспілок Рівненщини