IMG 1790 

4 травня 2023 року у Запоріжжі за участю Голови Федерації професійних спілок України Григорія Осового відбулося чергове пленарне засідання Ради Запорізької обласної ради профспілок, на якому було розглянуто питання „Про зміцнення потенціалу і посилення діяльності Запорізької обласної ради професійних спілок та її членських організацій в умовах воєнного стану”.

 

З інформацією щодо зазначеного питання виступила виконуюча обов’язки Голови Запорізької обласної ради профспілок Тамара Белескова.

Вона поінформувала членів Ради про ситуацію з профспілковою діяльністю в регіоні, зокрема зазначила, - сьогодні на порядку денному кожного профспілкового органу немає важливішого питання, ніж участь профспілок у підтримці Збройних Сил України, наближенні Перемоги.

Багато працівників підприємств, організацій, установ  наразі захищають Україну на фронтах війни, серед них є і загиблі та поранені спілчани.

Але з нас не знята й статутна відповідальність за дотримання  інтересів та прав членів профспілок, хоч вона суттєво обмежена можливостями воєнного стану.  

IMG 1792

Робота Профспілок  в умовах воєнного стану проводиться за такими  напрямками:

       – підтримка  Збройних сил України та органів територіальної оборони, в тому числі, волонтерська робота. Це наш громадянський обов’язок і конкретний внесок у Перемогу!;

- надання допомоги членам профспілок і організаціям профспілок, а також внутрішньо переміщеним особам;

- аналіз стану та відновлення соціального діалогу з органами місцевої влади і організаціями роботодавців з питань зайнятості, оплати праці, збереження соціальних гарантій, колективно-договірного регулювання;

-  навчання профспілкового активу;

- проведення інформаційної роботи серед членів профспілки у період збройної агресії росії проти України та ін.

IMG 1813

 З перших днів війни Запорізька облпрофрада, галузеві профспілки та первинні організації профспілок долучилися до підтримки  Збройних сил України та сил територіальної оборони. Зокрема це: забезпечення захисників засобами індивідуального захисту, приладами нічного бачення, ліками, придбанням  плитоносок територіальній обороні м. Запоріжжя,  збір коштів на  придбання балаклав, постільної білизни та легкого взуття для поранених в Запорізький військовий госпіталь, допомоги внутрішньо переміщеним особам, постраждалим сім’ям. Ця підтримка продовжується і тепер.

Так, на допомогу Збройним Силам України та місцевим підрозділам Самооборони Облпрофрадою та її членськими організаціями було перераховано понад 4 млн.55 тис. грн.  Також на звернення Запорізької обласної ради профспілок до Облпрофради від Федерації професійних спілок України надходила декілька разів гуманітарна допомога:

IMG 1767

-                        у червні 2022  року до Облпрофради від Федерації професійних спілок України надійшла гуманітарна допомога, яка була надана профспілками Італії у вигляді продуктових наборів та предметів гігієни і предметів першої необхідності була передана для вручення 629 членам профспілок первинних, районних і міських профспілкових організацій області.

-                     було надано разову фінансову допомогу за рахунок коштів, які надійшли від Датського агентства профспілкового розвитку  в сумі 150 тис. грн. для матеріальної підтримки 31 члену   профспілок, які постраждали від російської агресії.

-                     у серпні 2022р. від Федерації профспілок України, під час візиту Голови ФПУ Осового Г.В., до Запорізької обласної ради профспілок була доставлена гуманітарна допомога 500 продуктових наборів для надання її членам профспілок, постраждалим від агресії.

-                     у грудні 2022 року  ще одна гуманітарна допомога від Федерації профспілок України 600 продуктових наборів, придбаних на кошти Данських профспілок.

IMG 1795

Вночі 02 березня 2023 року місто Запоріжжя було атаковане ворожою ракетою, вибухом якої зруйнований житловий будинок       № 67 по вул. Незалежної України, у якому проживали 8 членів членських організацій Запорізької обласної ради професійних спілок, внаслідок  чого вони були тяжко травмовані та втратили житло, майно і кошти рішенням президії ФПУ виділено Запорізькій облпрофраді 32500 грн. для перерахування їх як одноразову безповоротну фінансову допомогу постраждалим, яка вже перерахована постраждалим членам профспілки.

Сьогодні теж ми отримали підтримку від ФПУ для ведення Уставної діяльності облпрофради та Профспілкових курсів.

 На жаль, на цей час на ринку праці області спостерігаються негативні тенденції, які обумовлені збройною агресією з боку російських військ та тимчасовою окупацією значної частини території області. У зв’язку із цим, значна кількість підприємств працює не на повну потужність, а деякі підприємства взагалі повністю припинили свою діяльність. Суттєвою проблемою залишається наявність заборгованості із заробітної плати на підприємствах області, сума якої станом на 01.04.2023 склала 117,6 млн грн. Найбільші борги накопичені на 5 підприємствах державного сектору економіки області в сумі 96,8 млн грн (або 82 % від загальної суми заборгованості по області).

Не найкращим чином на ринок праці впливає встановлений мораторій щодо здійснення перевірок (постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303).

IMG 1838

Так з 24 лютого минулого року органами Держпраці перевірки підприємств щодо додержання законодавства про працю не проводилися. В таких умовах працівник не здатний самостійно захиститись від неправомірних дій окремих роботодавців і тому йому необхідна підтримка.

На жаль, сьогодні органи влади, профспілки не мають важелів впливу на суб’єкти господарювання, тому дуже важливим є соціальний діалог між владою, профспілками і роботодавцями для пошуку оптимальних шляхів розвитку подій та мінімізації втрат для мешканців нашого регіону.

На сьогодні наша задача – пом’якшити ситуацію та допомогти роботодавцям зберегти кваліфіковані кадри.  Обласна рада профспілок приймає активну участь в роботі  спеціальної комісії для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення. Завдяки активній участі в роботі комісії вдається сприяти зменшенню обсягів масового вивільнення працівників. Надано допомогу окремим підприємствам в оформленні  часткового безробіття, що дало змогу зберегти трудові колективи. Так разом з Головою профспілки АСМУ Палієнко М.І. домоглись виплати по частковому безробіттю - 400працівникам ПрАТ«ЗАЗ», з профспілкою металургійної та гірничодобувної промисловості - працівникам ПрАТ «Дніпрспецсталь».

IMG 1810

Під час воєнного стану профспілки продовжують здійснювати громадський контроль за додержанням законодавства про працю та охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належних виробничих та санітарно-побутових умов, за навчанням.

  Це роблять штатні і обрані  виборними профспілковими органами представники з охорони праці.  Громадський контроль профспілок є потужним механізмом своєчасного виявлення небезпек, попередження виробничих, соціально-економічних ризиків.

Під час обговорення питання порядку денного виникла цікава дискусія щодо критичного стану в трудових колективах підприємств, установ і організацій Запорізької області та в профспілкових організаціях, що виникла в наслідок повномасштабної агресії та окупації значної частини регіону.

IMG 1771

В обговорення зазначеного питання порядку денного взяли участь:

- Надія ГРИНЬ, голова Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України;

- Геннадий КОЧЕВ, голова Первинної профспілкової організації профспілки металургів і гірників України ТОВ „Запорізький титано-магнієвий комбінат”;

- Марина НОТАНОВА, директор Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації;

IMG 1806

- Оксана ДУДКА, перший заступник начальника Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці;

- Світлана ДРИГА, голова Первинної профспілкової організації Запорізького комунального підприємства міського електротранспорту  „Запоріжелектротранс”;

- Андрій ІВАНЧЕНКО, голова профкому Первинної профспілкової організації студентів, аспірантів та докторантів Національного університету „Запорізька політехніка”;

IMG 1822

- Людмила ОТРАЩЕНКО, голова Запорізької обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу України;

Перед учасниками засідання виступив Григорій Осовий, Голова Федерації професійних спілок України. Він нагородив профактив області нагородами ФПУ.

 За результатами обговорення була прийнята відповідна постанова Ради Запорізької облпрофради.

IMG 1847

Запорізька обласна рада профспілок