А10

  

 

29 жовтня біля Верховної Ради України відбулася масова акція  протесту проти звуження прав та гарантій освітян, яку провела  Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України.  

Учасники акції зібралися на Майдані Незалежності і пройшли до будівлі парламенту. До них приєдналися представники освітянських профспілкових організацій, які приїхали з різних регіонів України, зокрема зТернопільскої, Донецької, Івано-Франківської, Дніпропетровської, Полтавскої, Чернівецької, Київської областей.

Біля Верховної Ради з боку Маріїнського парку облаштували сцену, з якої виступили представники профспілок, вчителі, народні депутати.

Як зазначили на мітинги голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь, інші виступаючи представники трудових колективів навчальних закладів столиці зібралися перед парламентом, щоб висловити протест проти звуження прав та гарантій освітян, що запропоновані політичною партією «Голос», через подання правок до законопроекту «Про повну загальну середню освіту».

За їх словами, рішення про проведення акції протесту було ухвалено на загальних зборах лідерів профспілкових комітетів київських закладів освіти, в яких взяли участь понад 1 тисяча організацій.

Основними вимогами профспілки до законопроекту «Про повну загальну середню освіту» є збереження надбавок та доплат, у тому числі за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання, науковий ступінь, а також можливість роботи за безстроковими трудовими договорами для працівників пенсійного віку.

Окрім цього у профспілці вимагають збереження норми про скорочений робочий час для педагогічних працівників, а також збереження можливості добровільної сертифікації для педагогічних працівників.

Виступаючи на мітингу, Олександр Яцунь підкреслив: у своїх вимогах до уряду та парламенту освітяни домагаються поетапного виконання статті 61 закону про освіту, 7 відсотків ВВП, а не 5,6 як подано в урядовому проекті Держбюджету, приведення першого тарифного розряду до рівня мінімальної оплати праці, тому що сьогодні велика кількість непедагогічних працівників отримує зарплату нижчу за мінімальну. А також:  

 

- зберегти надбавки та доплати, у тому числі за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання, науковий ступінь;

 

- зберегти можливість роботи за безстроковими трудовими договорами для працівників пенсійного віку;

 

- не запроваджувати 40-годинний робочий тиждень для педагогічних працівників;

 

- не запроваджувати обов’язкову сертифікацію для педагогічних працівників.

 

На митингу виступив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. (Виступ профспілкового лідера можна подивіться на сторінці ФПУ у мережі Facebook за посиланням https://www.facebook.com/fpsu.administration та на офіційному веб-порталі ФПУ).

Представники профспілок та педагогічних колективів наголошували, що оголосять страйк у разі невиконання їхніх вимог. 

Важливо,що голова фракцыъ "Голос" Святослав Вакарчук публічно пообіцяв переглянути пропозиції «Голосу» до з/п « Про повну загальну середню освіту». Голова профільного комітету Сергій Бабак завірив,що комітет докладе всіх зусиль щодо передбачення підвищення оплати праці педагогічним,науково-педагогічним і непедагогічним працівникам в державному бюджеті-2020. 

Народні депутати Вадим Івченко і Ірина Геращенко, а також голова постійної комісії з питань освіти Київради Ганна Старостенко висловились за підтримку вимог протестуючих.
Багатотисячна громада освітян і студентів одностайно схвалила резолюцію і проголосувала за подальші активні дії(якщо депутати і чиновники проігнорують справедливі вимоги людей освітянської праці.

Учасники акції ухвалили Резолюцію з аргументацією своєї позиції та вимогами щодо захисту законних прав та інтересів освітян.

"Багатотисячна громада освітян і студентів одностайно схвалила резолюцію і проголосувала за подальші активні дії, якщо депутати і чиновники проігнорують справедливі вимоги людей освітянської праці, - зазначив Олександр Яцунь. - .Особисто захоплююсь профспілковою принциповою позицією освітян Києва, колег з ФПУ, Міськпрофради, обласних і міських організацій освітянської профспілки (окрему подяку розмістимо на сайті) та інших представників громадянського суспільства. Попереду довга «дорога в дюнах»і ми впевнені в своїх силах, в солідарних діях,а значить подолаємо несправедливість".

 

Прес-центр ФПУ

 

А13

 

А19

 

А14

 

А18

 

А17

 

А16

А15